Kritiker: Utroligt glædeligt med en strategiplan
Claus Dahl Pedersen, Dahl Engineering, håber, at den praktiske udmøntning af Trafikstyrelsens strategi ikke efterlader huller.
Han er spændt på den endelige udmøntning af Trafikstyrelsens strategiplan, som er omtalt her på siden. Men han er samtidig lidt bekymret for ambitionsniveauet, især i forhold til uddannelse af synsfolk, der skal holdes up to date for at kunne følge markedet for denne slags udstyr såsom især sikkerhedsseler og befæstninger.
- Det er fortsat mit forslag til transportministeren og Trafikstyrelsen, at ikke alle synshaller skal syne alt lad nu nogle få synshaller få speciel kompetence inden for syn af specialkøretøjer, der jo også gælder ombyggede personbiler, siger Claus Dahl Pedersen.
Øget fair omsætning
På spørgsmålet om, hvorvidt den nye strategiplan kommer til at få betydning for hans egen virksomhed lyder svaret, at Dahl Engineering sandsynligvis vil se en mere retfærdig konkurrence, og dermed øget omsætning på det danske marked, der kun aftager fem procent af hans omsætning.
- De 95 af vores omsætning til udlandet sker jo efter fælles EU-regler, der kræver dyre test, som smitter af på prisen. Med øget fokus på markedsproblemerne herhjemme vil det være naturligt, at vores produkter vil nyde større bevågenhed, idet de lever op til de krav, som vores ulovlige konkurrenter jo har underbudt i årevis, siger Claus Dahl Pedersen.
Pas på test-fakta
Han pointerer, at den nye strategiplan ikke ser ud til at medtage alt det øvrige handicap-udstyr, der også kan give problemer i forhold til opbygning og syn, såsom airbags og selestrammere og specialopbygninger.
Og så mener Claus Dahl Pedersen, at både hjemlige og udenlandske virksomheder, der gerne vil kalde sig prøvningslaboratorier, ikke lever op til at kunne levere de korrekte test-fakta, der skal følge med et givent sikkerhedsprodukt.
- Trafikstyrelsen og synshallerne skal være klar over, at der lanceres discount-godkendelser, som virker pristrykkende for produkter på markedet, når aktører blot nøjes med at beregne sig frem til effekten af et sammenstød på et produkt. Dermed åbnes der døre ad bagvejen ind til det marked, man nu vil have ekstra fokus på. Der er en grund til, at EU-reglerne foreskriver, at man skal måle fysisk via crasthtests på, hvor langt dukker kastes frem ved sammenstød, og hvordan eksempelvis selebeslag bøjes fysisk alt efter, hvordan de er vinklet ved en befæstning i et køretøj, siger Claus Dahl Pedersen og fortsætter:
- Der skal nødvendigvis være stor fokus i Trafikstyrelsen og i synshallerne på, hvor de foreviste papirer på et produkt stammer fra. For hvis man vil kalde sig et anerkendt prøvningslaboratorium, så kræver det investering i dyrt prøvnings-materiel og crashtest-udstyr for at kunne udføre de krævede test og fremlægge korrekt dokumentation det kræver mere end en kuglepen og en lommeregner, mener Claus Dahl Pedersen.
Han ser frem til yderligere dialog med Trafikstyrelsen på baggrund af de gode takter i udspillet med en strategiplan.
Motor-magasinet planlægger et besøg hos Dahl Engineering i nærmeste fremtid