23948sdkhjf

Rustbeskyttelse i Danmark anno 2014

Udviklingen på biler har været stor, men rustbeskyttelsesmarkedet har langt fra fulgt med, lyder det fra Henrik Brandes, direktør for IATC Nordic, der repræsenterer rustbeskyttelsesproduktet Mpex.
I starten af halvtredserne begyndte man så småt at benytte rustbeskyttelse til biler. Bilfabrikationen var simpel, og dårlige metaller og produktionsmetoder betød, at biler hurtigt rustede. I Sverige fandt man ud af, at hvis man pumpede et olieprodukt ind i vanger, hulrum og undervogn, så kunne korrosionen holdes nede for en tid. Man kaldte metoden for ML efter Morten Larsson, som fandt på ideen. På papiret var ideen rigtig god, men olieprodukterne havde en begrænset levetid, og ofte virkede de imod hensigten, når PH-værdierne faldt.

I tresserne udviklede man nye og bedre produkter, som i større grad byggede på paraffiner og animalske fedttyper. Disse produkter er stadigvæk anvendt på det danske eftermarked af mange aktører.

Udfordringen med disse produkter er typen af opløsningsmidler, som skal bruges for at gøre produkterne anvendelige i mindre sprøjtestationer, det vil sige at gøre dem flydende og let anvendelige. Man bruger i dag ofte hydrogenbehandlet, tung benzen, som er stærkt plastik og silikone opløsende. Denne egenskab er ikke til gavn for hverken biler, miljøet eller arbejdsklimaet.

Nutiden

Produktsortimentet på det danske rustbeskyttelsesmarked har ikke udviklet sig særlig meget, i forhold til med den hastige udvikling i bilfabrikationen, selvom visse rustbeskyttelsesproducenter undervejs har tilpasset deres produkter i takt med bilernes udvikling. Med andre ord anvender nuværende leverandører i Danmark fortsat produkter, som ikke er i takt med tiden. Specielt brugen af nye materialer i moderne biler, avanceret elektronik og særlig korrosionsbeskyttelse står i dag i skarp kontrast til den danske måde at rustbeskytte biler på. Ofte kan en rustbeskyttelse med et traditionelt eftermarkedsprodukt ligefrem være skadelig for en bil.

Nye biler er i dag fyldt med en lang række elektroniske komponenter, som ikke var kendt for 40 år siden, herunder en lang række komposits. Disse materialer tåler ganske enkelt ikke opløsningsmidler, som desværre i gennemsnit udgør 65-70 procent af almindelige rustbeskyttelser. Disse opløsningsmidler kan ødelægge en lang række dele såsom gummilister, isoleringer, undervognsforseglinger samt til en vis grad nedsætte levetiden på en bil.

I nye biler er der i rigtigt mange hulrum, stolper og andre steder indsat små sensorer, som er påvirket af G-kræfter. Disse sensorer er små, teknologiske vidundere, som skal beskytte os i tilfælde af en kollision. For at sikre at der ikke kan trænge vand ind i disse sensorer, har man pakket dem ind i silikone. Desværre opløses denne silikone af normale rustbeskyttelsesmidler, og der er en stor risiko for, at de ikke længere virker korrekt, hvis de kommer i forbindelse med hinanden. Samtidig har bilproducenterne udviklet nye former for samlinger af pladedele, som gør, at disse ikke længere er udsat for samme korrosionsbelastning som tidligere. Men det mest i øjnefaldene i rustbeskyttelsesbranchen er, at privatejede centre ikke kan tilbyde en vifte af forskellige rustbeskyttelsesprodukter til deres kunder, da de er underlagt klausuler fra deres nuværende leverandør. Det er meget ærgerligt, idet der eksisterer flere alternativer til at kunne rustbeskytte sin bil på en moderne og effektiv måde. Produkter, som centrene godt kan se mulighederne i, men er forhindret i at anvende grundet disse salgsklausuler, der nærmest ligner kartellignende dannelser.

Fremtiden

De sidste 15 år har bilmarkedet i Danmark ændret sig markant, ikke mindst på grund af internettets store indtog, hvor prisen er blevet en endnu større magtfaktor. Det har blandt andet bevirket, at mange automobilforhandlere har set sig nødsaget til at blive mærkeforhandler af flere mærker for at kunne overleve i det pressede marked.

Det samme burde rustbeskyttelsescentrene tænke over i den nærmeste fremtid. Hvad er det, jeg i fremtiden vil tilbyde mine kunder? Det som jeg altid har gjort? Eller vil jeg kunne tilbyde en vifte af rustbeskyttelsesprodukter, som kan målrettes til den enkelte kunde - uanset biltype? Rustbeskyttelsescentrene bør derfor i fremtiden nøje overveje at løsrive sig fra deres klausuler, og ændre deres koncept til at være et alsidigt center for rustbeskyttelse af biler og samarbejde med de leverandører, de ønsker, og som kan levere tidssvarende produkter til gavn for kundernes biler - og ikke mindst deres egen fremtidige indtjening.

Henrik Brandes

Direktør, IATC Nordic
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11