Flere kvinder tænder på at være biløkonom
Biløkonom-uddannelsen er i opsving, og flere kvinder vil være ”autobranchens friske pust”.
Louise Kirkegaard er 19 år og er en af de tre kvinder, som i år starter på uddannelsen, hvilket er det største antal indtil nu.
- Jeg synes, det er fedt, at autobranchen har det her specialiserede studie. Jeg tror ikke på, at erfaring ude i branchen alene kan gøre det. Der skal mere uddannelse til, fordi det også er med til at rykke på de grænser og forestillinger, som autobranchen i Danmark både er begrænset af, men som også rummer masser af muligheder, siger Louise Kirkegaard.
Hun deltog 13. august sammen med 20 andre nye studerende på det årlige introduktionsarrangement, som biløkonom-uddannelsen holder i samarbejde med Dansk Industri (DI). Det blev holdt på DI’s konferencecenter ved Nyborg.
Uddannelse virker
Louise Kirkegaard er lige nu på et introforløb ved Tegllund i Kolding, fordi hun personligt interesserer sig rigtig meget for mærket Hyundai. Hun kommer selv fra en familie, hvor hendes far er bilforhandler, og det er på den måde, hun fandt ud af, at man kan målrette en uddannelse som markedsføringsøkonom, som biløkonom-uddannelsen bygger på.
- Jeg ved også fra min far, der selv har haft biløkonomer ansat løbende, at uddannelsen rent faktisk dur til noget. Og at den samtidig er i løbende udvikling, så vi forhåbentlig bliver undervist i blandt andet nye forretningsområder, fortæller Louise Kirkegaard, der tager uddannelsen i Aarhus.
Opsving
Autobranchen har været hårdt ramt af finanskrisen, både med hensyn til forhandlere, markedsføring og udviklingen af nye produkter. Det har også sat sit aftryk på uddannelsen som biløkonom, som man lige nu kan læse i Aarhus og i København. Før krisen for alvor slog igennem på det danske marked blev der uddannet knap 30 nye økonomer om året. Det tal har været ned under 15. Men uddannelsen er så småt inde i et opsving. Det fortæller Finn Rolighed, der er mangeårig uddannelseskoordinator i Aarhus.
- Vi uddanner igen flere biløkonomer, og mit klare indtryk er, at autobranchen også har øget sin interesse for de her økonomer, fordi de kommer med nye input til salg, markedsføring, analyser, sociale medier og så videre. Det er jeg selvfølgelig virkelig glad for, siger Finn Rolighed.
De biløkonomer, som bliver færdig næste gang, hvilket vil sige i januar 2016, vil dog ikke opleve et væld af jobopslag på blandt andet Jobindex og hjemmesiden danskebil.dk, der også samler jobopslag, der er målrettet biløkonomer. Men Finn Rolighed mener ikke, at der uddannes for mange:
- Det gode ved den her uddannelse er, at langt de fleste forhandlere, grossister, distributører og andre i stigende grad for øjnene op for, at de her biløkonomer kan rigtig meget. Langt de fleste af dem har en god erfaring fra praktik i udlandet, og de er skarpe på sociale medier. De bevæger sig jo ikke overraskende tættere på de platforme, hvor især helt nye og unge bilkøbere er. Det er forcen, forklarer han.
Vi er tæt på
Finn Rolighed henviser også til, at uddannelsen har et advisory board, hvor nuværende studerende, uddannelseskoordinatorer, chefer og branchefolk samles. I det udvalg kommer alle parter med konkrete forslag til, hvordan uddannelsen hvert år styrkes, så man sikrer, at de studerende rent faktisk rammer den efterspørgsel, der er ude i landet. En af dem, så har siddet med i udvalget i år er Allan Møller Andersen. Han har læst et års tid på uddannelsen:
- Både gennem det her udvalg og i vores praktikforløb kan vi slå fast, at vi sætter en dyd i at være det her friske pust. Og for at sikre, at det ikke bare er noget vi render rundt og uberettiget tror selv, får vi gode input fra branchefolkene selv. Det er virkelig motiverende, siger Allan Møller Andersen.
Han arbejder lige nu ved Gunner Due Biler i Roskilde. Her sidder han overvejende i salgsafdelingen, men han beskæftiger sig også med sociale medier og brugeranmeldelser på Trust Pilot. Dertil er han ved at skrive opgave om engros-bilsalg.
Biløkonom-uddannelsen tager sammenlagt to et halvt år og veksler mellem praktikforløb og undervisning på en af de to campusser.