Vild mangel på mekanikere
Om ti år vil der mangle 9000 mekanikere, advarer Dansk Arbejdsgiverforening .
I de næste ti år ventes arbejdsstyrken således at vokse med knap 150.000 personer. Det skyldes i langt overvejende grad effekterne af en højere folkepensionsalder som følge af tilbagetrækningsreformen.
Trods denne udvikling bliver der færre med en erhvervsuddannelse på arbejdsmarkedet til at varetage faglærte job, påpeger DA.
Det betyder, at ud af 64 uddannelsesgrupper vil 40 grupper af dem have færre faglærte i 2025, end der er behov for. I de 40 uddannelsesgrupper vil summen af det udækkede behov efter faglærte være godt 60.000 personer i 2025.
Det er særligt blandt mekanikere (8901), kontor- og handelsuddannede (7781) samt elektrikere (7348), at det kan blive en udfordring at skaffe tilstrækkeligt mange faglærte medarbejdere.
Der vil omvendt være for mange af andre typer af faglærte. Det gælder blandt andet inden for frisører, detailhandel og bygningsmalere. Summen af overskydende faglærte inden for uddannelser, hvor der ser ud til at blive for mange faglærte, er knap 13.000 personer i 2025.
Lavere indtjening
Fire ud af ti beskæftigede i den private sektor har en erhvervsuddannelse. Faglærte er således et meget væsentligt fundament for den private sektor og værdiskabelsen her.
Kommer virksomhederne til at mangle faglærte, kan det betyde færre ordrer og lavere indtjening, og dermed tab af velstand for det danske samfund, advarer DA.
Udækket behov på 48.000
Hvis anvendelsen af faglærte i de enkelte brancher fortsætter som udviklingen har været de seneste 20 år, vil virksomhederne efterspørge lidt færre faglærte i 2025 sammenlignet med i dag.
Men udbuddet af faglærte i arbejdsstyrken vil falde endnu mere, hvis det nuværende uddannelses- og tilbagetrækningsmønster fortsætter.
Hvis det lykkes at flytte faglærte fra de uddannelser, hvor der bliver et overskud af faglærte, til de uddannelser, hvor der er et underskud, giver det samlet set et udækket behov på knap 48.000 faglærte på arbejdsmarkedet i 2025.