23948sdkhjf

Ny model for miljøtilsyn

Autoværksteder og lakerere vil fremover få miljøtilsyn mindst hvert 6. år.
KONTROL I december 2015 justerede Miljøstyrelsen reglerne for det miljøtilsyn, som kommunerne skal styre efter. Det nye er, at kommunerne vil prioritere at besøge de virksomheder, hvor risikoen for overtrædelser er størst eller hvor konsekvenserne er størst. I praksis betyder det, at værksteder og lakerere fremover vil få miljøtilsyn mindst hvert 6. år, men oftere hvis de ikke scorer tilfredsstillende på en række områder.

De områder, som kommunerne vurderer autobranchen på, er på den ene side, hvor stor risikoen er, for at der sker en miljøforurening. Det vurderes ud fra, om virksomheden lever op til den gældende lovgivning og har et miljøledelsessystem, hvor der arbejdes systematisk med miljøforbedringer.

Desuden vurderer kommunerne ud fra, hvilke konsekvenser en potentiel forurening vil have. Det bliver vurderet ud fra, hvordan virksomheden opbevarer og håndterer kemikalier og farligt affald, om virksomheden udleder forurenende stoffer og om virksomheden ligger i et sårbart naturområde og drikkevandsinteresser. Særligt det sidste er det svært at gøre noget ved, når først værkstedet er opført.

Mest mening

- Det er samme fremgangsmåde, som i snart ti år har været brugt i fødevarebranchen med glade, sure og elitesmileyer til at vurdere, hvor det giver mest mening at bruge ressourcerne til kontrolbesøg. Som udgangspunkt mener vi, at det vil være en fordel med det risikobaseret tilsyn for de virksomheder, der har fokus på miljø og arbejdsmiljø, men det er noget vi kommer til at holde øje med, når kommunerne begynder at bruge de nye regler, siger Mads Engberg, vicedirektør i AutoBranchen Danmark.

Næsten alle autolakerere og en stigende andel af skadesværkstederne er KS 2000-certificerede, der er bygget op på samme måde som et ISO-system, og som et element i certificeringen er der fokus på overholdelse af gældende miljø- og arbejdsmiljølovgivning samt det beredskab, som virksomhederne har på plads, hvis der sker et uheld. Desuden har en pæn andel den udvidede miljøcertificering, som sikrer et endnu stærkere fokus på miljø og miljøledelse.

Bør præmieres

- Som vi ser det, har en meget stor andel af medlemmerne allerede et miljøledelsessystem, og det mener vi naturligvis, at de skal præmieres for af kommunerne i forhold til det nye miljøtilsyn. Derfor har vi taget kontakt til miljøstyrelsen og til KL for at præsentere miljødelen af KS 2000 og sikre, at kommunerne tager højde for det, når de vurderer virksomhederne, siger Mads Engberg.

Løbende kampagner

Ud over de faste miljøtilsyn gennemfører kommunerne løbende kampagner, hvor de sætter fokus på bestemte brancher eller temaer, som de vurderer kræver ekstra fokus. Det kan være udslip fra landbrug det ene år, kemikalier i produktionsvirksomheder det næste og måske udsugning i malerkabiner det tredje år.

- Pointen med de målrettede kampagner er at komme specifikke miljøproblemer til livs. AutoBranchen Danmark går i dialog med Miljøstyrelsen for løbende at kunne overvåge, hvilke kommuner der fokuserer på vores branche, så vi kan komme i forkøbet med rådgivning, hvis det er nødvendigt, siger Mads Engberg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095