Mælkebøtter hitter i dækkene
Fem års udvikling har mundet ud i to priser til Continental.
Mere konkret har Continental vundet to priser i kategorierne ’innovation’ og så en miljøpris. Adm. direktør Georg Nielsen fra Continental Dæk Danmark A/S siger om priserne:
- Vi er selvfølgelig meget stolte over at få disse anerkendelser. Taraxagum-projektet afspejler en spændende del af den materialeudvikling, der vil føre til fremtidens dæk.
- Vores ingeniører og teknikere arbejder både på at forbedre vores produkters tekniske formåen og på at gøre gummi og gummiproduktionen meget mere bæredygtig, fortæller Georg Nielsen.
Den taraxagum, som direktøren omtaler, er saften fra mælkebøtter. Til at begynde med er det dog ikke helt ligegyldigt, hvilken type af mælkebøtte, som anvendes. Forskningen hos Continental, som har stået op i godt fem år, har blandt andet omfattet test en specielt robust russisk mælkebøtte. De test er udført i samarbejde med Fraunhofer Institut for Molekylær Biologi og Anvendt Økologi (IME), Julius Kühn Instituttet og planteforædlings-selskabet Æskulap.
Det langsigtede mål med forskningsprojektet er at finde et økologisk, økonomisk og socialt bæredygtigt svar på den stigende efterspørgsel efter naturgummi til især dæk. Dette vil lette presset på de traditionelle gummiplantager i troperne og reducere transportomkostningerne betydeligt.
- Den specielle, russiske mælkebøtte er blevet forædlet, så den på længere sigt vil kunne matche hektarudbyttet fra det konventionelle gummitræ "Hevea brasiliensis", der vokser i troperne. Samtidig har Continental også udviklet nye produktionsmetoder, der med plantens latexsaft gør det muligt at udvinde naturgummi, som anvendes til at fremstille dæk og andre gummiprodukter, uddyber Georg Nielsen.