Opel Danmark betaler kæmpe bøde
Bilimportøren har instrueret sine forhandlere i at sælge brugte leasing-, udlejnings- og demobiler til faste priser, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelse. Det har kostet en bøde på hele 8,25 millioner kroner. Læs også Opels kommentar her.
- Opel Danmark har overtrådt konkurrencelovens forbud mod bindende videresalgspriser ved at fastsætte minimumspriser for salg af brugte leasing-, udlejnings- og demobiler. Det er strafbart og til skade for forbrugerne. Men vi ser positivt på, at Opel Danmark selv har henvendt sig til myndighederne om sagen, udtaler direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald.
I perioden fra medio 2010 til februar 2014 har Opel Danmark overtrådt konkurrencelovens forbud mod bindende videresalgspriser ved løbende at instruere Opel-forhandlere i at benytte minimumspriser på brugte leasing-, udlejnings- og demobiler, oplyser styrelsen.
Opel henvendte sig selv
Opel Danmark har kommunikeret til forhandlerne, at de faste priser skulle sikre, at prisniveauet på brugte biler af mærket Opel ikke faldt.
Opel Danmark har på den baggrund vedtaget en bøde på 8.250.000 kroner. Bødens størrelse tager hensyn til overtrædelsens grovhed, varighed og virksomhedens omsætning. Desuden er der lagt vægt på, at Opel Danmark selv har henvendt sig til myndighederne, og at Opel Danmark, har et såkaldt compliance-program, der blandt andet skal sikre, at virksomheden overholder konkurrenceloven, tilføjer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Kun ti tilfælde ud af én million sider
- Vi blev på et tidspunkt usikre på, om vi i vores kommunikation til forhandlerne overtrådte de danske konkurrenceregler. Vi bad derfor er advokatfirma trawle vores kommunikation til forhandlerne igennem. Det var tæt på én million sider, og de fandt ti tilfælde, hvor vi har overtrådt reglerne. Vi har givet forhandlerne anbefalinger til annonceringspriser på nyere brugte biler, og det er en overtrædelse af de danske konkurrenceregler. En bilimportør må ikke komme med anbefalinger til annonceringspriser på brugte biler, siger Erik Morsing, informationschef hos Opel Danmark i Virum, til Motor-magasinet.
- Når man i en virksomhed som vores bliver opmærksom på overtrædelse af lovgivningen, så skal vi anmelde os selv til myndighederne. Vi har nu strammet op på vores procedurer og uddannelse, så vi er sikre på, at det ikke sker igen, tilføjer han.
Om bødens størrelse siger han:
- Vi synes ikke, at dens størrelse står i forhold til overtrædelsen. I Tyskland medfører en tilsvarende sag, at myndighederne siger tak for informationen, og at importøren så ikke må gøre det igen. Altså uden bøde.
Rekord-bøde
Til Motor-magasinet siger kontorchef Peter Langkjær, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at bøden til Opel på godt otte millioner kroner er rekord i sager om bindende videresalgspriser på tværs af brancher, og at bøden delvist er udtryk for skærpelsen af bøderne tilbage i marts 2013.
Han kan ikke oplyse, om styrelsen for tiden behandler lignende sager for andre danske bilimportører.