Bilsalget fortsætter med sømmet i bund
Marts 2017 blev den næstbedste måned for personbilerne nogensinde og det bedste første kvartal i Danmark og i øvrigt det næstbedste kvartal overhovedet.
Uagtet at påsken i år ikke ligger i første kvartal som sidste år, der også havde 29 dage i februar, er bilsalget endog meget tilfredsstillende og en særdeles god begyndelse på et år hvortil også forventningerne var pæne. Direktør hos De Danske Bilimportører Gunni Mikkelsen forklarer:
- Hos De Danske Bilimportører forventede vi, trods flere år med absolut rekordsalg, at vi ville se et fortsat pænt bilsalg i 2017, og det bekræfter første kvartal absolut. Det er naturligvis meget tilfredsstillende, ikke blot for branchen, men for hele Danmark, idet bilsalget ses som en vigtig indikator for den generelle økonomiske situation. Vi er meget positive, og forventer at tendensen fortsætter.
Støre biler i vækst
Tendenserne som vi har set dem i nogen tid bekræftes - de mindste biler i A segmentet falder lidt, de lidt større biler i B segmentet ligger omtrentlig på samme andel, mens vi ser lidt vækst blandt de lidt større biler i C og D segmentet. J segmentet med de såkaldte crossovers fortsætter med en pæn vækst.
Tendenserne indenfor leasing fortsætter også. Den samlede leasingandel er i år 41procent mod 43 procent i 2016 og 38 procent i 2015. Heraf udgør de privatleasede biler i år 31 procent mod 30 procent for hele sidste år og 24 procent i 2015.
Ser man på de privates anskaffelse af personbiler er udviklingen at knap 21 procent af de private i år, har anskaffet deres bil via privatleasing, og det er nogenlunde det samme som i 2016, hvor tallet var knap 22 procent.
Elbiler i frit fald
Antallet af nye elbiler er i første kvartal på blot 35 mod ca. 110 i 2016. Sidste år så vi også en meget spæd start på året for elbilerne, men i år er vi på et endnu lavere niveau. Ligeledes er salget af de miljøvenlige opladninghybrider (plug-in hybrider), også på et ganske lavt niveau. I første kvartal i år er der solgt ca. 50 opladninghybrider mod dobbelt så mange i sidste års første kvartal.
Hybridbiler uden separat opladning steg til gengæld fra ca. 1500 i første kvartal sidste år til knap 2300 for den tilsvarende periode i år.
- Den lov som pålagde elbilerne indfasning af afgift fra januar 2016 ændrede også afgiftsforholdene for plug-in hybridbilerne, og da afgiften stiger de kommende år, får Danmark ikke glæde af det kommende store udbud af mere miljørigtige biler - biler som kan løse danskeres transportbehov, da de har lang rækkevidde og samtidig er meget miljøvenlige. Igen efterlyser vi en samlet reform af bilafgifterne, så vi i Danmark også kan få glæde af den nye teknologi, som vi ser komme fra fabrikkerne. siger Gunni Mikkelsen, Direktør for De Danske Bilimportører.
Varebiler vækster også
Salget af varebiler fortsætter ligeledes stærkt. Marts alene var i år på ca. 17 procent over den samme måned sidste år og hele 45 procent over februar. Første kvartal ligger med 8854 varebiler på samme niveau som sidste år. De mindre varebiler (under 2.500kg totalvægt og 50 procent afgift), udgjorde med 3140 stk. ca. 36 procent af de solgte varebiler i første kvartal. De øvrige varebiler fordeler sig med 4268 i segmentet 2501-3490kg totalvægt, mens 1446 stk. er på B-kørekortets maksimale 3500 kg.
- Der er en klar stigende tendens i efterspørgslen fra erhvervslivet, som har været der gennem de seneste år, og der er stor interesse for at anskaffe ny varebil. Det er udtryk for et fortsat højt aktivitetsniveau samt et behov for løbende at udskifte bilparken til det mest moderne og effektive, fremfører Gunni Mikkelsen.