23948sdkhjf

Forhandler: Applus bør erstatte rustfejl

Fynsk forhandler langer ud efter Applus i en sag om graverende rustangreb, der er sluppet gennem syn uden anmærkninger. Forhandleren står dog med en svær sag, lyder det fra advokat.

SYNSFEJL En bil slipper gennem syn med flere alvorlige rustproblemer, som ikke skrives i synsrapporten. Bilen skal dog til omsyn, og her udbedres en række fejl på bilen, hvorefter bilen godkendes uden øvrige anmærkninger.

Men her går det galt. Niels Møller, som er bilforhandler i Middelfart og som ejer bilen, opdager graverende rustskader, der ikke er nævnt med et ord i synsrapporten. Skaderne er så slemme, at han mener, bilen er usælgelig. Nu hænger han på en bil med alvorlige rustskader, som han mener Applus, der har synet bilen, bør hjælpe med at udbedre.

- I min optik burde Applus naturligvis have opdaget de her fejl. Her har man, må jeg formode, professionelle mennesker ansat til netop at opdage alvorlige fejl på biler, før man sender dem ud fra synshallen. Det er ikke sket, og derfor mener jeg, Applus bør drages til ansvar, og jeg bør holdes skadesfri, fortæller Niels Møller

Da Niels Møller købte bilen, en Opel Corsa fra 1996, tilbage i sensommeren 2016, fulgte altså den synsrapport, som lå til grund for et omsyn. Men intet sted blev flere alvorlige rustproblemer på inderskærm og bilens fjederkonsoller over fjederskålene beskrevet. Bilen gik derfor igennem syn hos Applus’ afdeling i Fredericia.

Sagen kort

Niels Møller fra Middelfart står med en Opel Corsa fra 1996, der har flere alvorlige rustproblemer. Flere rustangreb er dog blevet overset af Applus Bilsyn i Fredericia.

Niels Møller mener, at Applus bør vedkende sig et ansvar og holde ham skadesfri i sagen, hvor udbedringerne af rustproblemerne samlet set forventes at løbe op i over 20.000 kroner. Applus nægter at betale den regning og henviser til, at man alene dækker det såkaldte synsgebyr, fordi man har lavet fejl i forbindelse med synet i Fredericia i august 2016.

Tilbage hos mekanikeren i Middelfart lyder det dog, at Applus bør anerkende, at man angiveligt ikke kan bruge synsarbejdet til noget - man kan ikke i hvert fald ikke stole på synsrapporternes indhold. Det er ifølge Niels Møller et helt generelt problem, som kan ramme både fagfolk og privatpersoner.

Rent juridisk er sagen dog klar: Applus må godt, som virksomheden også har gjort, henvise til, at Niels Møller i kraft af sin position som erfaren fagmand og mekaniker selv burde have opdaget fejlene, længe før bilen endte i synshallen. Samtidig kan Applus, rent økonomisk, ikke drages til ansvar i sagen.

Dækker kun synsgebyret
Den udlægning af sagen er man dog uenig i hos Applus. Her mener man, at Applus har udført en opgave og solgt ’varen’ et bilsyn. Heri anerkender Applus, at man har begået fejl, hvorefter man har tilbudt den fynske bilsælger at tilbagebetale synsgebyret - men altså ikke betale regningen for udbedringen af de omfattende rustskader. Lars Kiholm, der er teknisk ansvarlig hos Applus Danmark A/S forklarer:

- Vi tilbyder selvfølgelig Niels Møller at tilbagebetale synsgebyret, fordi vi har leveret en ydelse, der var mangelfuld. Det vedkender vi, men vi dækker altså ikke en værkstedsregning på op mod 20.000 for de omtalte fejl, siger Lars Kiholm.

Styrelse: Fejl er begået
Tilbage hos Niels Møller henholder han sig til en afgørelse, som Færdselsstyrelsen har truffet i sagen, efter han har klaget over Applus. Heri konstaterer styrelsen, at ’køretøjet ikke er synet korrekt’. Derfor inddragede Færdselsstyrelsen 9. september 2016 køretøjets godkendelse. Styrelsen kan dog ikke placere et økonomisk ansvar i sagen og opfordrer Niels Møller til, at han selv fremfører erstatningskravet.

- Jeg synes, Applus’ håndtering er arrogant. Færdselsstyrelsen giver mig ret i, at Applus har begået fejl i sit syn af bilen. Styrelsen finder tilmed endnu flere alvorlige rustskader, end dem, jeg har klaget over, siger Niels Møller og supplerer:

- En mekaniker-vurdering for at udbedre fejlene lyder på 20.231 kroner. Men det her er i højere grad en principiel sag for mig, idet Applus bare fejer én af, uden på noget punkt at vedkende sig, at man ikke kan stole på deres synsrapporter og tilmed påstår, at jeg blindt har repareret bilen og slutteligt tilbyder mig synsgebyret retur på betingelse af, at jeg ikke går videre med sagen.

Niels Møller har over for Applus pointeret, at han er villig til at nedsætte sit krav, og at Applus selv er velkommen til at besigtige bilen.

Meget svær sag
Det, der også har gjort den fynske forhandler godt ærgerlig, er, at Applus samtidig i sin korrespondance med Niels Møller henviser til, at han som fagmand selv burde have gennemgået bilen for fejl, forud for omsynet, og således opdaget de alvorlige rustproblemer, der blev overset hos Applus’ afdeling i Fredericia. Selv siger Niels Møller:

- De har travlt ved håndvasken. Det er blot et forsøg på at sende aben videre. En synsmand har, foruden sin mekanikeruddannelse, fået en dedikeret uddannelse på et halvt år, der gør, at pågældende har en dybdegående indsigt i de fejl og mangler, som bør noteres og skal opdages i forbindelse med et bilsyn. Det har jeg ikke. Jeg henholder mig naturligvis til synsrapporten i god tro, men det kan man åbenbart ikke.

Men er Applus i sin gode ret til at påpege, at Niels Møller selv som fagmand burde have opdaget fejlene? Ja, det er synsvirksomheden faktisk. Det fortæller Johanne Berner Hansen, der er juridisk chef og advokat hos Dansk Bilbrancheråd og medindehaver af Din Biladvokat.

- Rent juridisk kan man sige, at det tab, som forhandleren her bliver pådraget som afledt effekt af de her rustskader, ikke har sammenhæng med det arbejde, Applus har udført. Samtidig må man forvente, at fagfolk og mekanikere opdager de her fejl, og derfor kan Applus sagtens henvise til netop den pointe i en sag som den her, forklarer Johanne Berner Hansen.

Hun har meget svært ved at se, hvordan bilforhandleren fra Fyn skal kunne komme videre med sagen. Hun henviser til, at Applus handler rigtigt, når virksomheden tilbyder at tilbagebetale det pågældende synsgebyr. Men øvrige udgifter derudover bliver svært at få dækket:

- Alle kan selvfølgelig føre en civil sag, i det her tilfælde mod Applus. Men umiddelbart har synsvirksomheden ikke handlet ulovligt eller forkert. Derfor er det er en svær sag for forhandleren, der står med udgiften til udbedring af bilen, siger advokaten fra Dansk Bilbrancheråd.

Alle kan blive snydt
Hun oplyser, at før eksempelvis Applus eller øvrige synshaller kan drages til direkte ansvar, skal sagen have en grovere karakter. Det kan blandt andet dreje sig om, at en eventuel ny køber af bilen bliver dræbt som følge af alvorlige fejl og mangler i forlængelse af et gennemført og endeligt syn. I sådan en case burde synsvirksomheden naturligvis have lavet et kørselsforbud.

- Men det er en teoretisk sag. I denne her sag mellem den fynske forhandler og Applus, er det jo ikke hr. og fru Danmark, som håndterer bilen. Mekanikeren burde med sin erfaring selv opdage de her fejl og ikke alene henholde sig til synsrapporten. Dog er det altid yderst beklageligt, hvis synsrapporter indeholder fejl, siger hun.

Hos Niels Møller lyder det:

- For mig at se er det yderst kritisabelt, at man ikke kan stole på en synsrapport fra Applus. Det er underordnet, om man er bilsælger, mekaniker eller privatperson. Jeg har købt en bil med en omsynsrapport, jeg ikke kan stole på. Det kunne alle have gjort, og det er naturligvis menneskeligt at fejle. Det overraskende er den måde, Applus håndterer sagen på, idet de, jævnfør min korrespondance med dem, mener jeg burde have tjekket bilen fra A til Z, som en synsmand ville gøre det, efter at bilen havde været til syn hos dem. Det havde i stedet klædet dem at tage ansvar.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.229