Formel 1 vendt på hovedet
OMFORMNING Gennem 40 år har Formel 1 været ledet af Bernie Ecclestone, der på egenrådig vis har regeret sporten, som han ønskede det. Men der er nyt blod i klassen, der jo er toppen i international motorsport. Sidste år overtog amerikanske Liberty Media aktiemajoriteten i Formel 1, og tidligere i år blev Ecclestone fyret.
Dermed er første skridt mod en revolution af F1-sporten søsat, dels med den nye formand Chase Carey, er blandt andet har udtalt at hvert F1-løb skal være som et Super Bowl, og desuden med Ross Brawn, der med sin mangeårige erfaring fra alle aspekter i Formel 1 skal stå for både den tekniske side og den sportslige retning. Brawn er tidligere chef for Benetton, Ferrari, Brawn F1, som han vandt VM med i sin første sæson, og Mercedes.
De to er derfor et magtfuldt makkerpar, og Ross Brawn kan få en stor indflydelse på, hvordan Formel 1 kommer til at se ud i fremtiden. Modsat Ecclestone er Brawn kendt som en mand, der ikke er bange for nyskabelser, og allerede nu er de første ideer til ændringer i sporten blevet luftet.
Kritikken stiger
For Liberty Media ligger det i kortene, at der skal ske noget for at indfri publikums forventninger til Formel 1. De senere år er kritikken kun steget i takt med, at motorerne er blevet mindre, lyden er blevet dårligere og bilerne er blevet nemmere at køre, hvilket har givet færre udfordringer for kørerne. Forskellen mellem de store og mindre teams er ligeledes blevet større. I år har det nye reglement ændret en del på dette, men for Liberty Media er der flere ideer i støbeskeen.
Blandt andet vil Liberty Media beskytte sporten og få flere af de klassiske løb tilbage i kalenderen. Det betyder, at Europa kommer endnu mere i fokus. Frankrig kommer tilbage i kalenderen fra 2018. Derudover vil man kigge på at udvide kalenderen til 25 løb, hvor der blandt andet kigges mod USA og flere storbyer. For eksempel vil Las Vegas være et sted, hvor der i fremtiden kan blive kørt Formel 1.
- En af fordelene for os er, at vi kan få en frisk start. Vi har ikke anden agenda end at gøre sporten stor for alle fans, og det leder os hen imod at arbejde for at lave et partnerskab med alle og bevæge os i den samme retning, har Chase Carey sagt.
Formel 1-fest
Carey er manden, der drømmer om, at der i hver by er en Formel 1-fest der varer hele ugen op til løbet.
Et af de store emner er budgetter og økonomi, og en af de ideer, som Liberty Media kigger på, er at indføre, at eksempelvis F3 og GP2-klassen kan blive en kvalifikationsserie til Formel 1, hvor kørerne kvalificerer sig til at komme til at køre F1.
Ideen er, at de mindre teams herefter for lov at vælge talenter først frem for de økonomisk stærke teams. Det kan skabe en større lighed mellem de forskellige teams, så det ikke handler om, hvem der har den største pose penge for at få en fod indenfor i sporten, eller hvor de rigeste teams kan tilbyde store beløb og ansætte de største talenter. På den måde vil det ikke være de kørere med de fleste sponsorer, men kørere med størst talent, der når kongeklassen Formel 1.
- Jeg synes, der er mange spændende perspektiver i det. Specielt set med danske øjne vil det være interessant at kunne kvalificere sig til et sæde. Det vil være vigtigt at få de næste serier med under Formel 2 også. Så kommer stopklodsen en gang tidligere. Det beløb, det koster at køre en sæson i F2, er nemlig meget stor.
Sådan siger TV3’s F1-kommentator Jens Hansen om de nye ideer fra Liberty Media. Ideer, som han synes er interessante og kan være nødvendige for at give sporten nyt liv.
- Tanken er enormt fascinerede, og det vil give større muligheder for at få flere danske F1-kørere i fremtiden, da der vil komme mere fairness ind i sporten. Måske vil der være modstand fra nogle større teams, men omvendt kan det også være, at man får et 11. og 12. team ind i F1 igen. Det skal ikke være sådan, at mellemteams skal vinde VM, men sådan at de engang imellem skal kunne vinde et løb nu og her. Der skal ikke vanvittigt uvejr eller fem safteycars til for, at en underdog skal kunne vinde, siger Jens Hansen og forklarer:
- Det er ikke, fordi talenterne skal have flere års muligheder for at lære. Men man skal give dem noget ekstra tid til at få lært at begå sig i Formel 1. Det skal følges op for at give mening. Jeg tror, at vi ikke vil se revolutioner, men mange små tilpasninger, hvor nye tiltag bliver udviklet stille og roligt, og hvor perspektiverne er tænkt igennem. Det er, hvad jeg fornemmer, når man hører hvad Ross Brawn siger. Det med at kaste sig ud i hurtige løsninger vil man væk fra.
Evner først
Med et nyt system vil det være evnerne, der bliver fokuseret mere på, og ikke så meget hvor stor checken er. Ideen stammer fra amerikansk sport, hvor de dårligste hold i flere sportsgrene får lov at vælge talenterne først.
- I Formel 1-sammenhæng vil man gerne undgå, at de største teams har de største talenter til at gå som reservekørere. De kan komme til at stå på sidelinjen et sted i karrieren, hvor de er gode nok til at køre F1. Det gjaldt både Vandoorne og Kevin. Hvis man ændrer på systemet, så vil der være nogle teams, der bestemmer sig for at gå efter talenterne. Hvis det skal lykkes, skal det følges op af muligheder for, at talenterne kan lære at køre racerne, siger Jens Hansen, der har stor tiltro til at Ross Brawn er den rigtige til at gøre sporten fremtidssikker.
- Brawn har været i alle funktioner i Formel 1, og det allervigtigste er, at han har erfaringen til at forstå, hvilke knapper man skal skrue på for at hjælpe de mindre teams. Det handler om at skrue på reglerne, så topteams qva deres økonomi ikke bare kan køre fra alle. En anden vej er at lave restriktioner på, hvor store budgetter teamene må have til rådighed. Det kunne også rykke noget, siger han. //
Artiklen er en del af temaet FORMEL 1 / LE MANS .