23948sdkhjf

Nyt DAB-signal kan give værkstedsbesøg

Den 1. oktober 2017 overgår Danmark fra radioformatet DAB til DAB+. Over 300.000 biler skal genindstilles og testes for, om de er klar til det nye format.

TILBEHØR Landets værksteder kan med fordel yde ekstra service eller få god indtjening på radio-ændringen 1. oktober. Her lukker det nuværende DAB-signal, og radiokanalerne skifter til det nye digitale signal DAB+.

Overgangen kommer til at berøre ganske mange bilister. Ifølge tal fra Branchen Forbrugerelektronik (BFE) var der i 2014 installeret 320.000 DAB-radioer i danske biler. Tallet dækker også over medieanlæg eller GPS med Bluetooth og DAB.

Alle DAB-radioer, der er solgt i herhjemme siden 2012, kan som udgangspunkt modtage DAB+. Dette gælder også biler. Er DAB-radioen købt før 2012, skal den muligvis udskiftes.

Selvom bilradioen understøtter DAB+, skal den genindstilles efter den 1. oktober for at indstille de nye kanaler. Det kan give øget tilstrømning af værkstedskunder med behov for hjælp.

Tag testen
Det er dog nemt for forbrugerne eller værkstedet at teste, om bilens DAB-radio er klar til det nye format fra 1. oktober. Hvis radioen kan finde og høre DR’s regionale P4-kanaler, lytter man allerede til DAB+.

Skiftet til DAB+ giver plads til cirka yderligere 12 landsdækkende kommercielle radiokanaler. Desuden sender en række regionale kommercielle radiostationer allerede i DAB+-formatet i forskellige regioner, blandt andet i Sønderjylland, Midt- og Vestjylland samt Østjylland - og det forventes, at der kommer flere til. 

Her er mulighederne for tilkobling

De fleste biler i Danmark er i dag udstyret med en FM-radio. Men mange forhandlere og værksteder har de digitale DAB-løsninger klar, uanset bilernes alder. Hvis kunderne ikke ønsker at købe en ny DAB-radio, er der disse muligheder for udstyre bilen til at kunne modtage DAB:

  • Via DAB+-adapter

Med en adapter opgraderes FM-radioen til DAB+. Adapteren skal have strøm, og en selvklæbende antenne kan klæbes på indersiden af forruden i højre side. Adapteren modtager DAB-radiokanaler og konverterer signalet til FM, som bilradioen kan tolke.

En såkaldt ”splitter” kan modtage DAB-signalet og sende det direkte til den gamle FM-radio.

  • Via telefon og AUX/jackstik

Hvis bilen har en moderne cd-afspiller, er der god chance for, at der også er en AUX-lydindgang. I moderne biler med integreret cd-afspiller i instrumentbrættet kan AUX-porten sidde mellem forsæderne eller ved handskerummet. Hertil kan man tilslutte sin smartphone, gerne med et 3,5 mm ”han-han” minijack-lydkabel af høj kvalitet, hvilket reducerer forstyrrende støj.

  • Med USB

Hvis man vil streame digital radio i bilen fra smartphone via USB-tilslutning, skal bilen have et digitalt infotainment-system og understøtte Android Auto og/eller Apple CarPlay – afhængigt af styresystemet på kundens telefon. Android Auto og Apple CarPlay tillader brugeren at styre sin smartphone fra instrumentbrættet i bilen enten via touchscreen, stemmestyring eller kontrolknapper på rattet.

Mange nye bilmodeller understøtter Apple CarPlay og/eller Android Auto. På Androids hjemmeside https://www.android.com/auto/ kan man læse om hvilke bilmodeller, der understøtter teknologien. Tilsvarende på Apples hjemmeside https://www.apple.com/ios/carplay/.

  • Via Bluetooth

Og så er der naturligvis den trådløse teknologi Bluetooth, som mange i dag er bekendt med i form af at parre sin smartphone eller tablet med en modtager og derigennem streame lyd.

Artiklen er en del af temaet Customize 2017.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093