23948sdkhjf

Biltema på dansk fremmarch

Men den svenske gigant inden for bilreservedele koncentrerer sig primært om de private, selv om tiltag rettet mod værkstederne er på vej.

RESERVEDELE Svenske Biltema, som har mere end 136 Biltema-varehuse i Norden, har pt 11 danske varehuse, men er på vej med to mere - i Roskilde og Hjørring. Biltema kom til Danmark i 2002.

Den danske vækst er især kommet efter 2013, hvor Rødekro kom til som nr. 5. Sidste år blev det til tre nye varehuse i Danmark, oplyser direktør Jacob Møller, Næstved, til Motor-magasinet.

Han oplyser, at Biltemas salg til virksomheder i Danmark udgør under ti procent af omsætningen, men at det er her, at Biltema lettest kan få ekstra vækst.

- Det betyder, at vi inden årsskiftet lancerer en ny virksomhedsportal, hvor vores professionelle kunder for eksempel selv kan trække fakturaer ud og selv bestille varer, som er pakket forud, så der ikke bliver ventetid, siger Jacob Møller.

- Men vi kommer ikke til at bringe varer ud, ligesom vi aldrig kommer til at lave aftaler med virksomheder med eksempelvis 20 procent i rabat, tilføjer han.

- Vi ser dog naturligvis på vores muligheder for at øge omsætningen og gøre det ordentligt. Og vi begynder nu at få redskaber, så vi kan fremstå mere professionelt - for eksempel stregkoder, forklarer Jacob Møller.

Den nye virksomhedsportal kører pt i Norge, mens Danmark kommer på som land nr. 2.

Biltema i over 50 år

Biltema blev grundlagt af Sten Åke Lindholm for cirka 50 år siden. Han så, at bilforhandlerne ofte havde en relativ lav avance på de biler, som de solgte. Tanken var, at kunderne blev lokket til at købe bilen. Den lave avance på bilen blev derefter kompenseret ved at man tilpassede meget højere avancer på reservedele, tilbehør og service. Han formulerede den oprindelige forretningside ”At tilbyde varer af god kvalitet til en god pris”, og han henvendte sig fremfor alt til bilejere.
I 1963 startede han firmaet Biltema under navnet ”Handelsbolaget Bil-Tema”. Forretningen var postordresalg af reservedele og tilbehør til biler.
Biltema holdt til i et lille kælderlokale i Linköping. Efter nogle år blev postordrevirksomheden udvidet med en lille butik i det samme kælderlokale. I 1983 åbnede man det første varehus udenfor Linköping. Det var endda uden for Sveriges grænser, nemlig i Norge. Den norske etablering blev i 1985 efterfulgt at en tilsvarende etablering i Finland, og i 2002 kom turen til Danmark. Da Biltema køber ind i store mængder uden mellemled, kan man fortsat presse indkøbspriserne og derved sælge gode varer til meget konkurrencedygtige priser, oplyser firmaet.

Banker på hos værksteder

- I 2018 kommer vi til at have stort fokus på virksomhederne - eksempelvis værksteder og håndværkere - og vi vil begynde at banke på hos virksomheder. Det skal ske via konsulenter, og det er nærtliggende at prøve det af i København først, siger Jacob Møller.

Biltema ser ikke selv de danske autogrossister som konkurrenter.

- Med 9000 varenumre inden for byggeri skæver vi snarere til udbydere som Harald Nyborg, Jem & Fix samt Bauhaus, siger Jacob Møller.

Auto udgør dog fortsat den største del af Biltemas katalog med cirka en tredjedel, siger Jacob Møller, der har været med i koncernen siden 2012 og direktør i et år.

Mærkes ikke

Ifølge au2parts-direktør Niels K. Skak mærker den store autogrossist ikke den svenske ånde fra Biltema.
- Vi har ikke mødt dem på det professionelle marked. Vi betragter Biltema som salg til private, konstaterer Niels K. Skak.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109