Krav om salgsbilers produktionsår opblødt
FØDSELSDAGSKAGE Fra årsskiftet har landets bilforhandlere, så vidt muligt, skullet oplyse om salgsbilernes specifikke produktionsår, ved handler med brugte biler. Men det har i praksis vist sig at være umuligt i langt de fleste tilfælde. Det har fået Bilbasen/Bilinfo til at samarbejde med Dansk Bil Forhandler Union, DBFU, om at rette henvendelse til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for at gøre opmærksom på problemet.
Branchehenvendelsen får nu styrelsen til at lette presset på forhandlerne i forhold til at kunne oplyse produktionsåret. Med baggrund i den nye indsigt ændrer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen således formuleringen i deres guide og de generelle oplysninger omkring brugtbilkøb, så der nu står følgende ordlyd:
"Vær dog opmærksom på, at det kan være svært for forhandleren af skaffe produktionsåret, da det ikke fremgår af officielle registre, fx motorregistret."
Gavner forståelsen
Bilbasen/Bilinfo og DBFU ser herefter frem til, at bilkøberne får bedre forståelse for udfordringerne hos brugtbilforhandlerne med at finde frem til produktionsåret.
- Vi kunne konstatere, at der ikke findes nogen direkte kilde til at fremskaffe produktionsåret, og vi har allerede haft en del henvendelser fra bilkøbere, der ville have det oplyst. Derfor gjorde vi, i samarbejde med DBFU, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opmærksom på problemet, siger Jan Lang fra Bilinfo og Bilbasen.
Byrde steget markant
Han suppleres af Karl-Ove Pedersen, direktør i DBFU, der varetager forhandlerinteresser for over 150 brugtbilforhandlere:
- Vi oplever, at administrationsbyrden for bilforhandlerne stiger markant i øjeblikket, så hvert element, hvor det bliver lettere at være forhandler, tager vi imod med kyshånd. Det er rigtig fint, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har fået indsigt i udfordringerne med produktionsåret, og tager det til efterretning, siger Karl-Ove Pedersen.
Indsigt i stamdata
Bilbasen/Bilinfo gør det fremadrettet muligt at oplyse produktionsåret i de tilfælde, hvor det er muligt. Det sker på den såkaldte VIP-side på Bilbasen, hvor en lang række detailoplysninger findes.
- Vi vil arbejde for, at det bliver muligt at finde oplysningerne i bilens generelle stamdata, sådan som det er muligt i Sverige. Derfor vil vi tage kontakt til Færdselsstyrelsen, der administrerer de stamdata, som forefindes på bilen, og få dem til at kigge på sagen, oplyser Jan Lang.