Klassisk veteran-racerbane genopstår
RØG&DAMP Interesserede i mekanik og køretøjer bør tage til Græsted Veterantræf den kommende pinse-weekend, hvor der er masser af aktiviteter for hele familien, og som hvert år trækker over 10.000 besøgende.
En af nyhederne i år er en genskabelse af tidligere tiders kørsel med små linestyrede motordrevne biler, forbundet til en midterstolpe med pianotråd. Tether Cars, eller Cable Racing, var populært herhjemme i 1940-1960’ne.
Gennem vinteren har træffets frivillige bygget en bane i træ - nu kaldet Græsted Ringen - og klargjort de små æter/petroleumsdrevne biler, der fra 1951 og frem havde en permanent bane på Amager. Konkurrencer køres på tid med én bil ad gangen. Dengang lå hastigheden på op til 80 km/t. Med tiden blev bilerne hurtigere, og moderne biler kører nu over 320 km/t på helt andre baner, den nærmeste ligger i Sverige.
Græsted Veterantræfforenings nye bane er bygget efter tegninger af den svenske ingeniør Jan-Erik Falk, der tidligere har haft verdensrekorden. Trods sine 86 år er han stadig aktiv i løb med en hjemmebygget bil.
Konsulent er Jens Breinegaard, tidligere direktør på Teknisk Museum i Helsingør, der også selv har kørt med Tether Cars i 1950’erne.
I forbindelse med mini-racerbanen udstilles også rigtige, klassiske racerbiler, hvoraf flere har deltaget i internationale løb.
Masser af aktiviteter
Ved Græsted Veterantræf finder man blandt andet kørende veterantog på Gribskovbanen, veteranbiler, knallerter, ældre militærkøretøjer og veteranbiler. Samt dampdrevne landbrugsmaskiner i fuld aktion, hvor børnene kan fornøje sig med dyrskue og ponytræk.
Her er en kørende "dødsdrome" med veteranmotorcykler, opvisning med eftersøgningshunde, traktortræk, squaredance og folkedans - flere af de 300 frivillige er klædt i tidstypiske dragter. Her er både cirkus, tivoli og stumpemarked, ligesom der er underholdning til maden med blandt andre, Blues Brother Show (deres bil er også med), John Mogensen Show Band og Peter og de andre kopier.
Det hele skydes i gang med sortkrudt-kanoner. Og kan man klare mere larm, opstartes en række store, stationære motorer af forskellig slags.
Zone-Redningskorpset (1930-1963) viser gamle redningskøretøjer, der til daglig er stationeret på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør, og her vil være udstillet amatørradio-grej fra 1933-1982.
Viser traditionelle håndværksfag Datidens mekanikere – karetmagere – er blandt de håndværksfag, der bliver vist i aktion under Græsted Veterantræf i år. Her kan man også møde bl.a. bødkere, tækkemænd, urmagere, skomagere, møbelpolstrere, skræddere og sejlmagere. |
Udstilling af veteranlastbiler Græsted Veterantræf får i år besøg af en ganske særlig veteranlastbil, der i sin trailer viser en udstilling af veteranlastbiler, herunder visning af film. |