23948sdkhjf

Hermed erklæres brintfabrikken for åben

Den producerede brint skal blandt andet bruges i Danmarks fem brinttankstationer

MILJØBILER Mandag blev et af Europas mest avancerede brintanlæg indviet i Hobro. 

Her vil produktionen af brint ske udelukkende på vedvarende energikilder. På den måde bliver det muligt at lagre for eksempel vindmøllestrøm. Brintproduktionen vil på den måde bidrage til at balancere el-nettet, hvilket er væsentligt for at sikre stabil spænding i nettet.

Det er Air Liquide, Hydrogenics, LBST, Neas Energy og Hydrogen Valley/Cemtec, der står bag anlægget.

Udvikling af nøgleteknologier
Projektet - som hedder HyBalance – viser, hvordan man i form af brint kan lagre energi og flytte den over i transportsektoren.

Projektet skal validere dynamisk PEM elektrolyse (Proton Exchange Membrane, red.) og demonstrere dette på 1,2 MW-niveau i et egentligt industrimiljø, hvor man producerer omkring 500 kg brint om dagen. 

HyBalance projektet skal demonstrere de mange anvendelsesmuligheder, der ligger inden for Power-to-Hydrogen teknologier - herunder hvordan brint, produceret på basis af vedvarende kilder, kan afsættes på højværdimarkeder som industri og transport. Projektet vil bidrage til at afdække forretningsmodeller til det formål. 

- Brint rummer et meget stort potentiale i forhold til omstillingen af energisystemet. Hos Air Liquide er vi stolte af at være en del af HyBalance-projektet. Projektet bidrager også til Air Liquide Gruppens commitment i forhold til at udvikle teknologiske løsninger, der leder hen mod mindre udledning af drivhusgasser - med henblik på at bekæmpe klimaforandringerne, siger Francois Darchis, Senior Vice President og medlem af Air Liquide Gruppens Executiv Committee, Supervising innovation.

Den producerede brint skal leveres til kunder i industrielle virksomheder såvel som til de fem brinttankstationer i Danmark, som drives af Copenhagen Hydrogen Network (CHN), der er et datterselskab under Air Liquide.

Stort potentiale
EU har forpligtet sig på en langsigtet klimapolitik, der prioriterer en stabil og uafhængig energiforsyning, baseret på ikke-fossile energikilder. Når andelen af vedvarende energi i forsyningen som led heri stiger, bliver det afgørende, at man kan lagre den vedvarende energi og anvende den i sektorer, som hidtil har været afhængige af fossile brændstoffer, herunder transportsektoren. 

- HyBalance er et historisk projekt for FCH JU, fordi det er frontløberen for vore store elektrolyse demonstrationsprojekter og det første til at nå Megawatt-niveau. Projektet adresserer to af FCH JU’s vigtigste mål: at øge effektiviteten i grøn produktion af brint og at vise brintens potentiale i forhold til lagring af energi og integration heraf i energisystemet. Ud fra et kommercielt synspunkt vil HyBalance vurdere forskellige indtægtsstrømme – salg af brint og levering  af services til elnettet – med henblik på at evaluere forretningsmulighederne i sådanne innovative brint-energisystemer. Vi er glade for at kunne støtte HyBalance projektet gennem FCH JU midler - sammen med det danske EUDP program, siger Bart Biebuyck, CEO for Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking. 

Projektets budget er på 15 millioner euro. Projektet har modtaget støtte på 8 millioner euro fra EU’s Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking og 2,6 millioner euro fra det danske EUDP program.

I videoen kan du se, hvordan det så ud, da elektrolyse-enheden blev leveret for et år siden (Videoen er produceret af HyBalance)

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141