23948sdkhjf

Populær firma-bimmer får laser

BMW lancerede på årets bilmesse i Paris en helt ny generation af 3-serie, der kan udstyres med et avanceret lygtesystem.

LYSTEKNOLOGI Laserlys har indtil nu været ekstraudstyr for primært biler i direktørklassen, herunder BMW 7-serien. Men nu tyder alt på, at BMW er klar til at sende mere laserlys på vejene i en bilklasse, hvor langt flere kan være med, nemlig den kommende 3-serie, som havde officiel lancering på automessen i Paris.

De endelig detaljer er i skrivende stund ikke helt på plads, men hvis man forudsætter, at teknologien følger nogenlunde den, der er aktuel på direktør-bimmeren, så har fjernlystilstanden på BMW’s laserlys en rækkevidde på op til 600 meter, eller cirka dobbelt så langt som traditionelle forlygter. Med forlygteteknologien øger BMW, ifølge producenten selv, sikkerheden ved kørsel om natten med markant bedre udsyn til føreren.

Det nuværende udstyr omfatter diodenærlys og diodefjernlys med lasermodul. Modsat konventionelle lyskilder opnår det meget lysstærke og intense BMW-laserlys en markant højere lys-intensitet. Rent visuelt kendes forlygter med BMW laserlysteknologien på de blå designelementer i lystuberne og signaturen "BMW Laserlight". BMW laserlys omfatter derudover diodeparkeringslys, diodekørelys, dio-depositionslys, diode-drejelys, adaptivt kurvelys og BMW Selective Beam (blændfri fjernlysassistent).

I spotlys til prismodtagelse
Udviklingen af laserlyset førte også til, at BMW og lysproducenten Osram blev nomineret til den prestigefyldte tyske innovationspris Deutscher Zukunftspreis tilbage i 2016 for virksomhedernes samarbejde om laserlys. Indstillingen dengang skyldtes BMW og Osrams arbejde med at omdanne laser fra en prik, der ikke kan være hvid og så over til kørelys, der overgår selv det kraftigste LED-lys på markedet, skyldes flere ting.

På den ene side laver en laser et monokromatisk lys med en bestem frekvens. Omvendt kræves der ganske hvidt lys, før det kan bruges på biler. For at overkomme det problem lavede BMW og Osram forsøg med at sende blåt laserlys gennem en keramisk refleksion, der omdanner den blå laserstråle til gulligt lys. Ved efterfølgende at blande det blå og gule lys lykkedes det forskerne at samle en hvid stråle med en diameter på størrelse med den oprindelige. Det var ifølge juryen bag Deutscher Zukunftspreis første gang, man, i et større industrielt design, har gjort det.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11