23948sdkhjf

Motorsport skal på skoleskemaet

Der er et helt naturligt link mellem motorsport og mekanikerfaget. Derfor står et nyt projekt under ledelse af DASU på listen over initiativer, der kan være med til at få flere unge til at søge ind på autobranchens uddannelser

MIN FREMTID Der er en tydelig sammenhæng mellem motorsport, fart, ræs - og lysten til at skrue på biler.

Det har de tekniske skoler for længst erkendt. Og nu forenes de to verdener endnu engang, når folkeskolerne inviteres til at sætte motorsport på skoleskemaet. Det sker i et nyt projekt fra Dansk Automobil Sports Union (DASU), stærkt støttet op af blandt andre Autobranchen Danmark, Dansk Metal og en lang række gokartbaner over hele Danmark.

Tørre formler og regnestykker vækkes til live på asfalten, når f.eks. gennemsnitshastighed og acceleration skal forstås og beregnes. Altså som det var meningen med folkeskole-reformen, som projektet har afsæt i.

Start efter nytår
Projektleder Mikkel Bøyesen fra DASU er manden bag idéen og undervisningsmaterialet.

- Projektet starter efter nytår og den første klasse fra Byskolen i Herlev har allerede booket sig ind. De skal ud at køre kart på Power Racing i Herlev, fortæller Mikkel Bøyesen. Han er ikke i tvivl om, at et projekt som ’Hestekræfter’ kan trække de unge til autobranchen.

- Rigtig mange unge synes, at det er rigtig sjovt at køre kart. Kan vi samtidig give dem lyst til at dykke ned i dataanalyserne, til at skrue på karten og sætte sig ind i, hvordan teknikken fungerer, så har vi vakt en interesse for faget.

Fagligheden gemmer sig i motorsporten
Tror du, at ’Hestekræfter’ kan give nogle af de unge lyst til senere at prøve kræfter med et af fagene inden for autobranchen?

- Bestemt! Jeg har set interessen hos eleverne i de klasser, vi har brugt som testpiloter. Flere af de elever, der normalt ikke kan overskue matematik og fysik, kan pludselig godt se idéen i søjlediagrammer og dataanalyse, når de skal blive bedre til at køre, siger Mikkel Bøyesen.

Undervisningsmaterialet fra DASU gemmer på opgaver, hvor fag som historie, samfundsfag, matematik, idræt, fysik og kemi bringes i spil.

Det er op til lærerne selv, hvordan og hvor meget de vil bruge materialet.

Både elever og lærere får udleveret et hæfte med opgaver. Den teoretiske del foregår på skolen, hvor man forbereder sig og taler bredt om blandt andet sikkerhed, motorsport, infrastruktur og transport.

Den praktiske del foregår på en lokal gokartbane, hvor eleverne ad to omgange skal køre, analysere data, mm. Og der er noget at kæmpe om, siger Mikkel Bøyesen:

- Klasserne får point for både opgaver og for løb. Det vil sige, at klasserne dyster mod hinanden - dem, der får fleste point, bliver Danmarksmester, forklarer han.

Målet: At score flere lærlinge
"Hestekræfter - Motorsport på skoleskemaet" henvender sig til alle elever i afgangsklasserne og sigter på at åbne flere unges øjne for både motorsporten og forskellige håndværksfag, her under især mekanikerfaget.

I løbet af forløbets fire uger får man generelt viden om EUD-uddannelsen som mekaniker, dernæst motorlære, energi og forbrænding og mere endnu, nemlig algebra, statistik og dataanalyse.

- Dette er jo nærmest naturligt - der er et helt oplagt link mellem motorsport og mekanikerfaget. Man kan jo nærmest sige, at man automatisk bli’r mekaniker, når man kører gokart. Sådan en raket skal jo repareres af og til, fortæller Ture Hansen, generalsekretær hos DASU.

Et absolut omdrejningspunkt i hele pædagogikken i dette er, at alle beregninger, altså matematikken, jo ikke "bare" er at regne videre og analysere tilfældige omgangstider. Det er omgangstider, som den enkelt elev selv har kørt. Dét er pointen. Derfor vil den enkelte gi’ den gas - ikke bare ude på asfalten.

Guld for talentspejdere
Ture Hansen ser i øvrigt også, at "Motorsport på skoleskemaet" sikrer en anden fordel for værkstederne end udelukkende at præsentere faget for mulige lærlinge.

Ture Hansen forklarer:
- Vi ser jo meget gerne, at vi får samarbejdspartnere ude i lokalområderne. Vi vil gerne integrere de lokale værksteder; f. eks. kunne værksteder fra et område på skift komme på besøg på skolerne for at forklare om sig selv. "Sådan er det at være lærling nede hos mig."

- Videre kunne værkstedsejerne jo være en slags talent-spejdere ved disse møder. Jeg tror, at de mest progressive vil stille sig op og være frontrunnere. "Hestekræfter" åbner i hvert fald muligheden.

Dansk Automobil Sports Union har to samarbejdspartnere i dette projekt, dels brancheorganisationen AutoBranchen Danmark, dels fagforbundet Dansk Metal.

Artiklen er en del af temaet Min Fremtid.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078