23948sdkhjf

Studerende giver skræddersyet salgsuddannelse topkarakter

31. januar 2019 starter et nyt hold studerende på bilbranchens nye efteruddannelse. Erfaringerne fra første hold er gode. "Vi er blevet mere professionelle," konkluderer de studerende.

FREMTIDSBILSÆLGERE Hver torsdag tager Therese Hedegaard fra København til Aarhus for at blive klogere på alt lige fra kundetyper og salgspsykologi til billån, økonomistyring og markedsføring. Den viden er guld værd for Therese, når hun sælger Jaguar og Land Rover hos British MotorGroup i Birkerød.

- Jeg har i dag en dybere indsigt i bilbranchen og en helt anden forståelse for kunderne. Det gør, at jeg bedre kan rådgive dem om køb af bil og de bedste lån. Før, når jeg stod med kunderne, havde jeg ikke den samme viden. Derfor føler jeg mig langt mere professionel nu, fortæller den 21-årige salgstrainee.

Therese er en af de 14 studerende på den nye akademiuddannelse i salg og rådgivning, skabt af Bilbranchen, en række virksomheder fra branchen og Erhvervsakademi Aarhus. Uddannelsen, der startede 1. februar 2018, er skræddersyet til sælgere i personbils-, varevogns- og lastbilbranchen. Uddannelsen er den første og eneste af sin slags i landet.

Den varer tre år og tages sideløbende med et fuldtidsjob.

Første årgang har i øvrigt netop afsluttet deres første år med topkarakterer.

Skaber mersalg

For Therese og hendes medstuderende har uddannelsen allerede resulteret i mere succes på jobbet.

- Det er sindssygt fedt, konstaterer Jacob Kragh Olesen, bilrådgiver hos CARS i Aarhus.

- Jeg kommer ind, lærer noget teori på en enkelt dag og får det ud i praksis dagen efter. Jeg er kort sagt blevet en bedre rådgiver. Helt konkret betyder det, at jeg i dag lukker flere handler - simpelthen fordi, jeg har mere styr på det og kan få kunderne til at føle sig trygge, siger han.

Både Therese og Jacob opfordrer andre til at tage uddannelsen.

- Vi kan helt klart anbefale denne uddannelse, hvis man er i bilbranchen og vil have mere sikkerhed i sin basisviden og blive mere professionel, siger de.

Fra Føtex til Scania

27-årige Anders Møller er oprindeligt uddannet salgsassistent i Føtex, inden han startede i lastbilbranchen. Han arbejder som rental coordinator med salg og leje af nye og brugte lastbiler hos Scania Danmark i Kolding.

Anders fortæller, at han, efter at være startet på akademiuddannelsen i salg og rådgivning, bliver inddraget mere i budget-opgaver og i det hele taget "kan snakke mere med."

- Jeg har fået rigtig meget ud af det og oplever i dag en større arbejdsglæde, fordi jeg bliver inddraget mere. Det er en viden, jeg ikke ville have været foruden og noget, jeg har søgt efter længe. Uddannelsen ruster mig klart bedre til jobbet - både i forhold til rådgivning af kunder og indsigt i driften af vores virksomhed, siger han.

Billån på skemaet

I undervisningslokalet på Erhvervsakademi Aarhus sidder de studerende fordelt ved fire borde foran hver deres pc. Dagens opgave handler om at beregne ydelse, afdrag, rente og restgæld på et billån. Snakken går livligt, mens underviseren defilerer rundt mellem bordene og hjælper.

- Vi løser konkrete opgaver fra vores hverdag og får værktøjer, som vi kan prøve af i praksis dagen efter. Grundlaget for undervisningen er vores dagligdag i branchen, og der er en god blanding af teori, oplæg, praktiske øvelser, refleksion og sparring i grupper. At det kun er en dag om ugen gør også, at man fint kan passe sit job ved siden af. Det er en god måde at lære på, fortæller en af de studerende.

- Det faglige er én ting. Det sociale vægtes også højt, fortæller Jacob Kragh Olesen.

- Vi har spændende lærere og får gode input. Vi har et super fællesskab, og jeg har fået gode kammeratskaber og et kæmpe netværk, som jeg bruge i mit arbejde, for eksempel når jeg skal finde den bedste brugtvognspris, tilføjer han.

Med til at fastholde og udvikle

Lasse Brorsbøl Jensen er salgschef hos Uggerhøj, der er en af Danmarks største bilforhandlere med afdelinger over hele Jylland. Uggerhøj har allerede en af deres elever på uddannelsen og vil gerne have flere afsted.

- Vi kan tydeligt mærke på vores elev, at uddannelsen gør ham mere engageret og skærper hans opmærksomhed. Der er ingen tvivl om, at vi med denne uddannelse kan tiltrække, udvikle og fastholde dygtige salgsmedarbejdere. Digitalisering og nye salgskanaler har ændret måden, vi arbejder på. Det stiller nye krav til vores sælgere. Mange ansatte i bilbranchen er generelt meget autodidakte. Derfor har vi længe savnet en skræddersyet, kompetencegivende uddannelse som denne, konkluderer Lasse Brorsbøl Jensen.

Stadig ledige pladser

Der er studiestart for nye studerende 31. januar 2019. Tilmeldingen er åben, og de første nye studerende har allerede meldt sig.

Alle faglærte og ufaglærte uden en videregående uddannelse kan søge Omstillingsfonden om dækning af deltagergebyret (som ellers normalt betales af arbejdsgiveren).

Se video her:

Artiklen er en del af temaet Video.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11