23948sdkhjf

Dækkonge idømmes seks års fængsel for svindel

76-årige Bent A. Nielsen fundet skyldig i bedrageri og mandatsvig for knap en halv milliard i virksomheden Genan.

DOM Retten i Viborg idømte torsdag eftermiddag den viborgensiske dækkonge Bent A. Nielsen seks års fængsel i en sag om mandatsvig og bedrageri for 493 millioner kroner. En medtiltalt revisor, Bjarne Nielsen, idømmes tre års fængsel.

76-årige Bent A. Nielsen var tiltalt for at have taget penge fra Genans pengekasse og brugt dem til private formål.

Sagen begyndte at rulle i 2014, da det kom frem, at der var uregelmæssigheder i Genans regnskaber. Det viste sig, at virksomheden, der ellers udadtil fremstod som en grøn vækstsucces, var tæt på et kollaps.

Deloitte, der var revisor for firmaet, trak nogle af regnskaberne tilbage og suspenderede den revisor, der tog sig af Genans regnskab.

Bent A. Nielsen blev i 2015 købt ud af virksomheden af medejeren, pensionskassen PKA. Samtidig blev der indledt en politimæssig efterforskning af sagen, der i 2018 førte til, at virksomhedsstifteren og revisoren fra Deloitte blev tiltalt.

Snyderiet skete, efter Bagmandspolitiets opfattelse, ved, at Bent A. Nielsen trak 73 millioner kroner ud af Genans pengekasse og brugte dem til blandt andet køb af en lejlighed, renovering af sommerhus og kontante gaver til familien.

En anden del af anklagen gik på, at han førte bankerne bag lyset, da Genan havde brug for et milliardlån i 2013.

Bent A. Nielsen erklærede dengang, at et økonomisk mellemværende mellem ham og Genan var bragt ud af verden. Revisoren lavede en erklæring, der bekræftede det.

Men mellemværendet var efter Bagmandspolitiets opfattelse ikke bragt ud af verden. Det var blot omposteret til et andet Genan-selskab.

Bent A. Nielsen har nægtet sig skyldig i alle anklager. Det samme har revisoren.

Solgte dækfirma for 2,2 milliarder

I 2002 blev Bent A. Nielsen landskendt, da han solgte sit dækfirma, Viborg Gruppen, til franske Michelin for en omkring 2,2 milliarder danske kroner.

Sagens forløb

* Bent. A. Nielsen etablerede Genan i 1990'erne. Virksomheden beskæftiger sig med genanvendelse af dæk til eksempelvis kunstgræsbaner og underlag på legepladser.

* Genan var udadtil en grøn vækstsucces, og i 2007 blev pensionskassen PKA medejer af selskabet.

* I 2014 krakelerede billedet af Genan, da det kom frem, at der var uregelmæssigheder i virksomhedens regnskaber. Situationen var faretruende, og Genan stod på kanten af en konkurs.

* PKA købte i 2015 Bent A. Nielsen ud af virksomheden. Ledelsen blev skiftet ud, og virksomheden blev rekonstrueret.

* Revisionsvirksomheden Deloitte, der har revideret virksomhedens regnskaber, trak i 2015 flere regnskaber tilbage og suspenderede den revisor, der stod for Genans regnskaber.

* Der blev rejst tiltale mod Bent A. Nielsen og revisoren i begyndelsen af 2018.

* Stifteren af Genan var tiltalt for to forhold om henholdsvis mandatsvig og bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

* Det er ifølge Bagmandspolitiet foregået ved, at Bent A. Nielsen brugte 73 millioner kroner af Genans penge til privatforbrug, blandt andet køb af lejlighed og renovering af sommerhus.

* En anden del af anklagen går på, at Bent A. Nielsen førte bankerne bag lyset, da Genan fik bevilget et milliardlån i 2013.

* Det skete ifølge anklagen ved, at Bent A. Nielsen - støttet af sin revisor - erklærede, at et mellemværende mellem hans eget selskab BAN International GmbH og Genan var bragt ud af verden. Det var det efter Bagmandspolitiets opfattelse ikke.

* Efter Bagmandspolitiets opfattelse har Bent A. Nielsens handlinger kostet bankerne et tab på ikke under 420 millioner kroner samt nedskrivninger for 750 millioner kroner.

Kilder: Anklageskriftet, Ritzau.

Kilde: Ritzau

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.274