Arbejdstilsynet besøger branchen
ARBEJDSMILJØ Arbejdstilsynet kigger forbi udvalgte virksomheder i autobranchen på et et såkaldt udvidet risikobaseret tilsynsbesøg. Her er der fokus på langtidssygefravær, overbelastning i forhold til ergonomi eller overbelastning i forhold til det psykiske arbejdsmiljø.
Den tilsynsførende vurderer på stedet, om der er behov for et ekstra tilsyn -(udvidet risikobaseret tilsyn - med en særlig grundig gennemgang af virksomhedens ergonomiske og psykiske arbejdsmiljø. Den tilsynsførende beslutter om dette skal ske i forbindelse med det første besøg eller ved et nyt tilsynbesøg.
Dette kigges efter
Blandt de områder, Arbejdstilsynet vil kigge på ved et tilsynsbesøg i branchen, er for eksempel:
Det formelle arbejdsmiljø: Arbejdstilsynet vil bl.a. spørge til, om virksomheden har en opdateret APV, om der er en arbejdsmiljøorganisation (virksomheder med 10 ansatte eller derover), og om medlemmerne har den fornødne arbejdsmiljøuddannelse samt bliver tilbudt supplerende uddannelse. De vil også spørge ind til den årlige arbejdsmiljødrøftelse. Der skal derfor være styr på brugsanvisninger til kemi og maskiner samt de lovpligtige eftersyn.
Ergonomi: Det er f.eks. håndtering af hjul i forbindelse med service og reparation, samt håndtering under opbevaring af sommer/vinterhjul.
Arbejdsstillinger: Det kan f.eks. være arbejde under instrumentborde, arbejde i motorrum og under lifte, brug af håndværktøj samt om virksomheden har knæliggende arbejde.
Kemi: Arbejdstilsynet vil bl.a. vurdere om der er sundhedsskadelig påvirkning fra virksomhedens kemiske produkter, svejsning, støv, ventilation, og om virksomheden har og anvender de nødvendige personlige værnemidler.
Ulykker: Arbejdstilsynet vil vurdere risikoen for ulykker. Det kan f.eks. være om der er ryddeligt og har sikre færdselsveje og arbejdsområder. At der er beskyttelsesskærme ved hurtigt roterende værktøj, og om der er risiko for nedstyrtning ved revisionsgrave.
Støj: Det kan f.eks. være brug af høreværn, når der arbejdes med luftværktøjer, om der er støj fra pladearbejde, og om de akustiske forhold er i orden.
Psykisk arbejdsmiljø: Det kan f.eks. dreje sig om vold og trusler om vold i forbindelse med konflikter med kunder, mobning mellem medarbejdere og mellem medarbejdere og ledere, hvor Arbejdstilsynet vil være opmærksomme på særligt udsatte medarbejdere som f.eks. lærlinge, men også situationer med stor arbejdsmængde og tidspres vil blive vurderet. bauer