23948sdkhjf

Rasmus er både student og lastvognsmekaniker: - Det kunne ikke være bedre

Det blev et både-og, da Rasmus Emil Olsen skulle vælge mellem teknisk skole og gymnasiet.

Det er langtfra tilfældigt, at Rasmus Emil Olsen arbejder med lastbiler hos Im. Stilholt på Ølgodvej i Aalborg Øst.

- Lige fra jeg var helt lille, har jeg altid haft med lastbiler at gøre. Min far kørte lastbil, og det har altid ligget i kortene, at jeg på et tidspunkt selv skulle køre lastbil, fortæller han.

Det kom han nu ikke til. For han fandt ud af, at det var spændende at skille ting ad, finde ud af, hvordan de virkede og samle dem igen.

- Jeg bestemte ret tidligt, at jeg ville være lastvognsmekaniker, fortæller han.

- Men jeg har også altid været glad for at gå i skole. Jeg kan godt lide fag som sprog, matematik og geografi.

- Jeg var ikke i tvivl
Da Rasmus Emil Olsen skulle videre efter folkeskolen, var EUX kort forinden dukket op som en mulighed. EUX er den ungdomsuddannelse, hvor man på samme tid både tager en studentereksamen og gennemfører en erhvervsuddannelse.

- Jeg var ikke i tvivl om, at det lige var mig. Jeg har altid gået lidt frem og tilbage. Skulle jeg på gymnasiet, eller skulle jeg vælge erhvervsskolen? Derfor kunne EUX ikke være bedre for en som mig, siger han.

- Jeg føler, at jeg gennem min EUX-uddannelse har fået flere kort at spille med. Det er godt at have en teoretisk baggrundsviden og selv kunne læse op på tingene. Og at have en gymnasieuddannelse hjælper rigtig meget.

Glad for studentereksamen
Han kunne godt mærke, at det var en forholdsvis ny uddannelse, da han begyndte.

- Men lærerne gjorde et stort stykke arbejde for, at vi kom igennem det, vi skulle. Jeg føler ikke, at jeg er gået glip af noget - hverken som student eller håndværker.

Og selvom han indimellem spekulerede over, hvordan han rent praktisk kunne bruge den viden, han fik ud af at analysere et digt i en af dansktimerne, er han glad for sin studentereksamen.

- Det er langt væk fra den virkelighed, jeg har i dag. Men der er ingen tvivl om, at det har givet mig en baggrundsviden, jeg ikke vil være foruden.

Hvordan fik du dit nuværende job?
- Jeg kom i erhvervspraktik 14 dage herude, mens jeg var på erhvervsskolen. Jeg gav den en skalle og fik bagefter at vide, at hvis jeg havde lyst til at være lærling her, så var pladsen min. Jeg blev student i sommeren 2018 og fik mit svendebrev 1. januar i år. Lige da jeg var blevet færdig som student, var jeg til en samtale igen og blev spurgt, om jeg ville fortsætte her, for de ville gerne beholde mig.

Hvad er dine vigtigste opgaver?
- Det er svært at sætte ord på, hvad vi lige præcis laver. Nogle opgaver er meget omfattende, andre er bare nogle småting. Men vi sørger for at holde hjulene i gang i Danmarks travleste branche - transportbranchen.

Hvilke egenskaber er vigtige at have i dit job?
- Du skal kunne dit håndværk. Men du skal også kunne noget som person og menneske. Vi har meget med vores kunder at gøre, og du skal kunne tage en snak med kunderne og fortælle dem på en forståelig måde, hvad der er galt med deres lastbil.

Hvem har gavn af det, du laver?
- Kunderne har nok den største gavn. Det er deres hjul og virksomhed, vi holder i gang. Men vi har det også som virksomhed, og jeg har det personligt. Jeg er rigtig glad for det, jeg laver. Det har stor en værdi for mig at lave et godt stykke arbejde. Det giver meget, at du laver en lastbil og bagefter ser den komme kørende ude på vejen. Det kan man godt blive lidt stolt over.

Hvad er din største bedrift på jobbet?
- Det er nok, når man står til langt ud på natten - og intet har fungeret. Alligevel rykker man igennem og får kunden ud at køre igen.

Hvad er din største bommert?
- Der sker altid fejl. Det er menneskeligt - men det er selvfølgelig træls i vores branche. Nogle gange skal der fejl til, for at man lærer af det.

Hvad er det bedste ved arbejdet?
- Det er svært at udpege en enkelt ting. Måske den afvekslende hverdag. Du ved ikke om morgenen, hvad du skal ud og lave. Du står op hver dag og gør dit bedste. Og du har nogle kolleger, der er så dygtige, at du kan sparre med dem og selv bliver dygtigere.

Hvad er det værste?
- At man er i en branche, hvor der er så travlt, at man indimellem glemmer sig selv og sine kolleger. At det skal gå så hurtigt. Det kan godt tynge, at ønsket er, at bilerne skal kunne køre igen, nærmest inden de er kommet indenfor på værkstedet.

Hvad overrasker andre, når du fortæller om dit job?
- Vores arbejdstider. Mange tror, at det er fra syv til fire. Men vi er her stort set hele døgnet. Vi er disponible 24/7. Vi er i en branche, hvor der ikke er råd til at holde stille.

Hvordan ser fremtiden ud i din branche?
- Den ser lys ud. Der er fremgang i branchen, og der kommer flere og flere lastbiler på vejene. Jeg tror ikke, at vi kommer til at mangle arbejde. Det er skønt at være i en branche, der er så udviklende. Hvor der sker noget nyt hele tiden.

Hvis du skulle have et andet job, hvad skulle det så være?
- Så tror jeg, at jeg skulle være produktionsingeniør - også inde for autobranchen. Jeg kunne godt tænke mig at være med til at designe og udvikle nye lastbiler. Det ville være spændende.

Artiklen er en del af temaet Min Fremtid 2019.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.077