Apropos elbiler - nu har vi halv vind over Danmark
GRØN ENERGI I 2019 steg antallet af solgte elbiler for første gang til rekordhøjder siden 2015, hvor afgifter var med til at bremse det ellers fremadstormende elbilsalg. Intet tyder på, at det kommer til at gå den modsatte vej igen, og alle producenter satser på og regner da også med, at der nu kommer flere elbiler i de kommende år. Men bilerne skal jo også lades op, og skal man følge den kommende grønne omstilling, som gerne skal slå igennem, er det vigtigt, at også elforsyningen er grøn og ikke kulbåret.
Derfor vil det for mange være en ganske glædelig nyhed, at de danske vindmøller starter det nye årti med en rekord, da vindenergi i 2019 har dækket, hvad der svarer til 46,9 pct. af det danske elforbrug. Det viser en opgørelse fra Wind Denmark, der også viser, at afregningsprisen for vindenergien i 2019 faldt 12,7 pct. sammenholdt med året før. Vindens andel har aldrig været højere i Danmark eller i noget andet land i verden, og dermed slår 2019 både Danmarks og verdensrekord.
Over 50 pct. i 2020
De danske vindmøller dækkede i 2019, hvad der svarer til 46,9 pct. af det danske elforbrug, og dermed er 2017 slået af pinden som rekordår. I 2017 dækkede vindenergi 43,4 pct. af elforbruget, mens tallet i 2018 var på 40,7 pct., hvilket bl.a. skyldtes at 2018 var et dårligt vindår.
- 2019 ser ud til at blive et gennemsnitligt vindår, men Horns Rev 3 på 407 MW blev tilkoblet elnettet, og derfor ser vi nu et stort spring frem i produktionen af grøn strøm fra vindmøller. Det er rigtig glædeligt, og vi nærmer os med hastige skridt en milepæl, hvor vindmøller dækker halvdelen af vores elforbrug i gennemsnit. Det forventer jeg vil ske i løbet af 2020 eller senest i 2021, hvor den næste havvindmøllepark Krigers Flak på 600 MW forventes at gå i drift, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.
Det er logisk at forestille sig, at armadaen af nye elbiler, som bliver sat til stikkontakten, når ejerne kommer hjem fra arbejdet, har potentiale til at overbelaste elnettet. Det afhjælper vindenergien givetvis.
Den samlede produktion fra de danske vindmøller blev 16,0 TWh mod 13,9 TWh i 2018, dvs. en stigning på 15 pct. Den hidtidige rekord for den årlige energiproduktion fra vindmøllerne i Danmark er fra 2017, hvor energiproduktion nåede 14,8 TWh.
- Danmark er uden sammenligning verdensmestre i at balancere store mængder vindenergi. 2020’erne skal dog blive det årti, hvor vi for alvor får taget hul på at ibrugtage den grønne strøm i vores opvarmning og transport og ikke mindst til produktionen af grønne brændsler som brint og ammoniak, fastslår Jan Hylleberg.