23948sdkhjf

Ankenævn for biler ophæver auktionskøb

JURAKLUMME: Privat køber reklamerede over bil købt på auktion - fik medhold i ankenævnet.

JURA Det er sjældent at vi ser sager om auktionshandler, og især sjældent at de ikke blot løses mellem parterne. Det er nok fordi der typisk er tale om professionelle parter både som køber og sælger.

Imidlertid har ankenævnet for nylig behandlet en sag om en bil købt på auktion. Grunden til at ankenævnet overhovedet kunne behandle sagen var, at køber var en privatperson, altså en forbruger, og et af spørgsmålene var i den forbindelse om auktionsbetingelserne var gældende og om Købelovens almindelige reklamationsbestemmelser kunne benyttes af den pågældende forbruger efter købet af den omhandlede specialbil.

Der var tale om en ældre Toyota LandCruiser fra 1980. Bilen havde været tidligere været indregistreret i Tyskland, men var ikke tidligere synet og indregistreret i Danmark.

Den skulle derfor synes, og der skulle betales registreringsafgift af bilen, hvilket var anført til ca. 15.000 kr.

Budsummen var 146.000 kr. og den samlede pris inkl. salær mv. knapt 180.000 kr., hvilket selvfølgelig kan lyde af meget, men bilen fremstod kosmetisk flot og istandsat. Faktisk var den beskrevet som "hovedrenoveret".

Væsentlige ændringer
Imidlertid viste det sig, at den omtalte hovedrenovering bl.a. havde omfattet væsentlige ændringer og ombygninger af undervognen, idet bilen bl.a. var ombygget fra de originale bladfjedre til mere moderne skruefjedre.

Det er en ændring som kræver væsentlige ændringer af chassiset med andre konsoller og ophæng mm. Det er en ombygning som gør at bilen ikke længere er i overensstemmelse med typegodkendelsen, og det er konstruktive ændringer, som ligger ud over, hvad der umiddelbart vil kunne synes og godkendes i Danmark.

Klager krævede derfor købet ophævet.

Indklagede var et større auktionshus, som jævnligt afholder auktioner over specialbiler, og som auktionshus var de af den opfattelse, at klager ikke kunne reklamere til dem, og at de ikke var ansvarlige for fejl og mangler ved køretøjet, allerede fordi varerne på auktionen blev "solgt som beset og uden nogen form for reklamationsret.

Reklamationer tages ikke til følge", som det fremgik af auktionsbetingelserne. Det skal tilføjes, at auktionen havde karakter af både online og fysisk auktion, hvilket betød at køber kunne besigtige bilen.

I forbindelse med behandlingen i ankenævnet blev bilen undersøgt af en sagkyndig, som vurderede at bilen ikke umiddelbart ville kunne synes i Danmark, og hvis den skulle kunne godkendes, ville det kræve reparationer og godkendelse ved prøvningsinstitut for ca. 63.000 kr.

Indklagedes advokat gjorde gældende at køber ved sin undersøgelse af bilen burde have konstateret ombygningerne og herunder konstateret, at det ikke umiddelbart ville kunne godkendes.

Mangler ved bilen
På baggrund af den sagkyndige erklæring var det ankenævnets opfattelse, at der forelå mangler ved bilen. Det næste spørgsmål var så, om en forbruger, som auktionskøber, kunne gøre mangelskrav gældende over for auktionshuset, som var den indklagede.

Ankenævnets opfattelse var, at der var tale om et forbrugerkøb, når købet sker fra en ikke-erhvervsdrivende (den private sælger, der har indleveret bilen) og aftalen om køb er formidlet af en erhvervsdrivende (altså auktionshuset).

Ligeledes fandt ankenævnet, at indklagedes generelle forbehold i auktionsvilkårene ikke kunne tillægges betydning, da de var i strid med Købelovens ufravigelige bestemmelser i §77 stk. 1, hvorefter sådanne generelle forbehold ikke kan gøres gældende.

Endvidere indeholder § 77 stk. 2 bestemmelser om, at købere af genstande solgt på en auktion, hvor køberen har mulighed for at være til stede, kun kan påberåbe sig en mangel hvis bilen er væsentlige ringere end køberen havde grund til at regne med. Det fandt ankenævnet også var tilfælde her jf. bemærkningerne i den sagkyndige erklæring om bilens stand, og der blev derfor ikke taget hensyn til, at køberen ved selvsyn kunne have konstateret ombygningen, som ikke var beskrevet.

På den baggrund blev konklusionen i ankenævnet, at køberen var berettiget til at ophæve købet over for auktionshuset, og at han derfor havde krav på at tilbagelevere bilen og få sin købesum tilbage.

Vidtgående afgørelse
Afgørelsen kan af mange sikkert opfattes som vidtgående, både i forhold til at der overhovedet kan reklameres ved et auktionskøb, men i særdeleshed også i forhold til, at det er auktionshuset, der kommer til at stå til ansvar for manglerne ved køretøjet, selvom de gjorde gældende, at alle beskrivelser var sket på baggrund af oplysninger fra den sælger, som havde indsat bilen på auktion.

Det er en interessant afgørelse, og det bliver også interessant at se om sagen får et yderligere retsligt efterspil, idet indklagede jo har mulighed for at indbringe sagen for domstolene. Jeg skal nok vende tilbage med yderligere opfølgning, hvis der bliver behov for det.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094