Seeberg advarer: Vi skal have tidligt fat på de unge
UDDANNELSE Hvis de unge skal vælge en erhvervsuddannelse, så skal de tidligt have interessen for det. De har brug for, at nogen viser dem, at erhvervsuddannelserne er gode og rummer gode muligheder for en fremtidig karriere og et arbejde, der giver mening.
For 20 år siden søgte 50 procent af de unge med faglærte eller ufaglærte forældre ind på en erhvervsuddannelse. Nu er andelen faldet til det halve. Og set over en bred kam søger kun 19,9 procent af en årgang ind på en erhvervsuddannelse.
I det hele taget er det jo alarmerende, at vi ikke rammer politikernes mål om at 25 procent af en årgang søger ind på en erhvervsuddannelse. Der skal vi op snarest muligt.
I samarbejde med Dansk Automobil Sports Union og blandt andre Dansk Metal, er man ude i folkeskolernes ældste klasser. Her får eleverne fire ugers tværfaglig undervisning inden for fag som matematik, fysik/kemi, samfundsfag og idræt. De lærer blandt andet om biler, deres historie, deres indvirkning på samfundet og så videre. Ydermere kommer en elev/lærling fra en virksomhed forbi og fortæller dem om, hvordan det er at tage sådan en uddannelse.
Arbejdet med de unge viser, at flere af dem får interesse for en erhvervsuddannelse. Særligt når den unge rollemodel kommer og fortæller om sit arbejde og sit valg af uddannelse, kan de unge se sig selv i samme rolle. Det fortæller os, at den tidlige indsats er vigtig.
EN STIGENDE ANDEL af de unge med faglærte eller ufaglærte forældre vælger gymnasiet. Jeg vil ikke tale imod en gymnasial uddannelse, for det er aldrig et dårligt valg for de unge, men det er faktisk muligt at kombinere gymnasiet med en erhvervsuddannelse.
Flere og flere bilhuse med værksteder får øjnene op for EUX-eleverne, som jo kombinerer den gymnasiale uddannelse med erhvervsuddannelsen. Jeg forestiller mig, at det samme gør sig gældende i andre brancher. Den kombination giver nogle attraktive elever, som virksomhederne kan få stor gavn af. Derfor behøver de unges valg af gymnasial uddannelse ikke betyde et fravalg af erhvervsuddannelse, og det kan vi måske blive bedre til at fortælle dem.
Mange brancher, også autobranchen, står til at mangle faglært arbejdskraft allerede i løbet af få år. I en nylig undersøgelse blandt AutoBranchen Danmarks medlemmer viste mange sig interesserede i at høre om muligheden for voksenlærlinge. En del virksomheder har allerede ufaglært arbejdskraft over 25 år. Andre vil gerne vide mere om muligheden for at uddanne voksenlærlinge med løntilskud. Det er en anden måde at sikre arbejdskraft på.
OGSÅ DEN MULIGHED skal vi forfølge i fremtiden. Hvis vi skal sikre vores virksomheder og forretninger i fremtiden, er det vigtigt, at vi også har den nødvendige og den rigtige arbejdskraft. Derfor skal vi gøre, hvad vi kan for at sikre tilstrækkelig med faglært arbejdskraft.
Gitte Seeberg er adm. direktør i brancheorganisationen AutoBranchen Danmark
Dette er et debatindlæg som kommentar til en artikel i dagbladet Børsen, her referer avisen en analyse foretaget af tænketanken DEA. Analysen viser, at frafaldet de seneste 20 år i særdeleshed kommer fra unge med faglærte eller ufaglærte forældre.