E-fuels: Nordeuropas P2X-fyrtårn skal ligge i Midtjylland
E-FUELS De syv kommuner i Trekantområdet og flere energivirksomheder har nu formaliseret et samarbejde, der inden fem år skal gøre det midtjyske industrimekka til Nordeuropas fyrtårn for produktion af grønne brændstoffer, de såkaldte e-fuels under betegnelsen Power-to-X (P2X), der kan være med til at elektrificere den konventionelle bilpark.
E-fuels produceres via processer, der indebærer brug af vind- og solcellestrøm, vand, brint og CO2.
Parter bag samarbejdet understreger, at man har alle forudsætninger for at blive internationalt førende på Power-to-X.
- Vi har virksomheder med unikke brintløsninger og produktionsteknologier, vi har specialkompetencer i virksomhederne, og vi har en perfekt infrastruktur, hvor både det nationale elnet, det nationale gasnet og det regionale fjernvarmenet mødes, siger Jørgen Nielsen, der er direktør for Trekantområdets Varmetransmissionsselskab og en af initiativtagerne.
Brug for starthjælp
Nu skal arbejdet omkring visionen så løbes i gang. Og for at indfri det formulerede mål om at få etableret Power-to-X produktionsanlæg i industriel skala, så skal der landes investorer, der kan lægge et trecifret millionbeløb til starthjælp.
- P.t. er efterspørgslen på grønne brændstoffer stadig i sin tidlige fase. Først når den installerede kapacitet tager til i omfang, vil produktionsomkostningerne kunne blive bragt ned i den hast, der kræves. Derfor har den grønne omstilling på Power-to-X området brug for starthjælp, før markedsmekanismerne kan fungere. Og det er lige præcis den starthjælp, som dette samarbejde fokuserer på som sin første opgave, forklarer Jørgen Nielsen.
Skaber jobs og eksport
Parterne har besluttet at oprette et projektsekretariat, der skal skaffe medfinansiering ved at søge europæiske puljer til grøn omstilling, samt danske fonde.
- Med den rette investeringsvillighed kan Trekantområdet blive centrum for et Power-to-X-eventyr, der vil gavne den grønne omstilling og skabe jobs, vækst og eksport, siger Jens Ejner Christensen, der er borgmester i Vejle Kommune og formand for Trekantområdet Danmark.
Projektsekretariatet finansieres med 2 mio. kr. årligt i tre år. Finansieringen deles 50/50 af de kommercielle aktører og de deltagende kommuner.
Indtil partnerskabet har etableret sit eget sekretariat, varetager TVIS og Trekantområdet Danmark sekretariatsbetjeningen.