23948sdkhjf

Kilometerfusk ved engros-salg

Især én type af sager om ansvarsfraskrivelse tiltrækker sig opmærksomhed: Sager om kilometerfusk.

KLAUSULER Mange handelskøb sælges med anvendelse af forskellige klausuler, der alle har til formål at afskære handelskøberen fra at gøre mangler gældende.

Det er fuldt ud lovligt og direkte indbygget som en forudsætning i Købeloven. Selvom rigtig mange handelskøb af brugte biler indeholder en fraskrivelsesklausul, ses det kun sjældent, at der står "Købelovens reklamationsret er fraskrevet".

Ofte er det floskler eller branchesædvaner såsom "sælges som beset", "solgt til cvr" eller "solgt engros". Ingen af disse betegnelser indeholder en direkte fraskrivelse, men det er almindelig kendt i bilbranchen, at anvendelsen af netop disse indeholder en fraskrivelse af reklamationsretten, og derfor skal der ikke meget til før, at vilkåret er aftalt mellem parterne.

Man skal imidlertid holde sig for øje, hvem man sælger til, når man anvender sådanne branchesædvaner, for selvom to bilforhandlere er helt enige om indholdet af den anvendte ordlyd, så er det ikke givet, at tømrermesteren, der køber en brugt firmabil, også forstår ordlyden.

Derfor bør bilforhandleren notere det, der faktisk skal forstås - nemlig at man ikke ønsker at yde en reklamationsret på det solgte.

Forskellige fraskrivelser

Selvom en annonce er en del af det endelige købs dokumenter, så skal bilforhandleren være opmærksom på, at fraskrivelsen bør fremgå af den endelige købsaftale.

Det forhold, at bilen oprindeligt er annonceret "kun til cvr" eller lignende, er altså ikke nødvendigvis nok til, at Købeloven kan anses for fraskrevet i det endelige salg.

Man skal - også - holde sig for øje, at en klausul som ovenfor anført, IKKE vil fritage forhandleren for den loyale oplysningspligt eller for at sælge den vare, der rent faktisk står på slutsedlen.

Det betyder, at der fortsat skal ske korrekt angivelse af bilen, der ikke må være gældsat udover det, der er beskrevet i slutsedlen, og ej heller være klonet eller lignende.

Derudover påkalder især én type af sager sig opmærksom i den forbindelse - nemlig sager om kilometerfusk.

13 år gammel VW Caravelle

Hvis en kilometerstand oplyses, så skal den være korrekt - uanset floskler, fraskrivelser og andet; og uanset om der sker salg til en forbruger eller en handelskøber.

En nyere afgørelse fra Østre Landsret cementerer dette - men for at vise, at det er "gammel vin på nye flasker" starter vi i 2013 - i byretten i Glostrup.

I sagen havde en forhandler købt en VW Caravelle 2,5 GL for 90.000 kr. Bilen var 13 år gammel og havde kørt 178.000 km. Bilen blev iht. fakturaen solgt "engros uden nogen form for garanti. Købt som beset".

På slutsedlen - som forhandleren ikke mente at have modtaget - var det under feltet om kilometer-garanti, sat kryds i "nej".

Forhandleren solgte bilen videre til en forbruger, som hævede handlen under henvisning til, at bilen reelt set havde kørt 337.000 km. cirka tre år forud for forhandlerens køb.

Forhandleren krævede derfor sin handel ophævet, selvom der nu var gået omkring fem år fra forhandlerens køb.

Retten frifandt sælger, idet oplysningen om kilometerstand på fakturaen var en almindelig oplysning og ikke en garanti. Derfor var reklamationsfristen udløbet og forhandleren kunne ikke hæve handlen.

Spolet kilometertæller

Spoles tiden frem til 2021, så havde forhandleren her købt en Mercedes Benz i januar 2018 for 150.000 kr.

Bilen var fra 2004 og havde kørt 290.000 km. Bilen var "... solgt engros, uden nogen form for garanti". Slutsedlen havde kryds i "nej" ud for feltet "kilometergaranti".

Forhandleren solgte bilen til en forbruger, der konstaterede, at bilens board-computer havde lagret en kilometerstand på 386.403 pr. oktober 2018; ca. 7 måneder efter forbrugerens køb.

Forbrugeren fik et afslag herfor, og de købende forhandler rejste et krav mod sin sælger for den ukorrekte oplysning om kilometerstand.

Sælger afviste blankt og henviste til, at handlen var foretaget engros. Landsretten kom frem til, at bilen havde været spolet - og da klausulen ikke kunne udstrækkes til også at omfatte indsigelser omkring spoling, så måtte den købende forhandler få medhold i sit krav - isoleret set.

For den pågældende købende forhandler kunne ikke dokumentere, at han havde reklameret rettidigt over spolingen; og derfor blev sælgeren frifundet.

Det kan virke baglæns, når nu forhandleren i første omgang stod til at få medhold, men da der skal reklameres "straks" i handelskøb, så er afgørelsen rigtig nok; og en vigtig lære at huske, når man har med handelskøb at gøre.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098