23948sdkhjf

Organisationer tilfredse med Skills

DM i Skills er et godt redskab til at vise fagene frem, mener Autobranchen Danmark. De bakkes op af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Når Kalundborg Kommune netop i den forgangne weekend har haft knap 70.000 besøgende gennem DM i Skills-teltene i Høng, så tyder noget på, at de fremover kan forvente en lille stigning i antallet af unge, der søger ind på erhvervsuddannelserne.

Det viser erfaringerne fra nogle af de provinskommuner, der ellers har været værter for DM i Skills. 

Siden Næstved Kommune var vært for DM i Skills i 2019 steg antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne fra 24 procent i 2020 til knap 30 procent i 2021. Samme tendens ses i Fredericia Kommune, som var vært for DM i Skills i 2016. Siden 2015 er antallet af ansøgere steget fra 21,7 procent til 26,9 procent i 2022.

Om det direkte er DM i Skills, der har en effekt på interessen for erhvervsuddannelser, er svært at måle. Men ifølge Autobranchen Danmarks administrerende direktør, Gitte Seeberg, er det et godt afsæt.

De unge, som man ser deltager til Skills, bliver nogle forbilleder og en slags stjerner, på samme måde som en fodbold- eller håndboldspiller. Den dedikation, de viser, kan inspirere andre unge til at vælge den uddannelse Søren Heisel, formand, Skills Denmark

- DM i Skills er et fremragende redskab til at få vist erhvervsuddannelserne frem. Vi er rigtig glade for, at skolerne lykkes så godt med at lave gode konkurrencer for lærlingene på autouddannelserne og gode stande for tilskuerne. I år var der fx både en sprøjtesimulator hos autolakererne og en svejsesimulator hos karrosseriteknikerne. Det er meget vigtigt, at vi både rekrutterer flere lærlinge og samtidig skaber flere praktikpladser. Til det formål er DM i Skills et godt skridt på vejen, udtaler Gitte Seeberg i et skriftligt svar til Motor-magasinet.

Et retvisende billede

Hendes holdning bakkes op af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Ifølge chefanalytiker og projektchef Mie Dalskov Pihl, er der et stort behov for, at unge får et indblik i erhvervsuddannelserne.

- Vi ved, at vi lever mere opdelt i dag, end man gjorde tidligere. Det betyder, at folk med høje uddannelser klumper sig sammen i nogle områder. Det kan betyde, at nogle unge ikke har håndværkere i deres netværk og derfor ikke har et retvisende billede af, hvad en håndværker laver, siger Mie Dalskov Pihl og uddyber:

- Det, som Skills kan være med til, er, at det giver et retvisende og mere moderne billede af, hvad man egentlig laver på erhvervsuddannelserne. Samtidig er det med til at vække denne her faglige nysgerrighed og stolthed hos de unge, som viser, at man kan blive rigtig dygtig, når man tager de her uddannelser, lyder det.

Hos Skills Denmark, der står bag konkurrencen, er det også netop det at vise fagene, der er eventets styrke.

- Vi er hos Skills rigtig dygtige til at vise, hvad erhvervsuddannelserne kan, i stedet for kun at fortælle om det, siger Søren Heisel, der er bestyrelsesformand for Skills Denmark.

Med konkurrencen skaber man en scene, hvor de unge talenter er i fokus.

- De unge, som man ser deltager til Skills, bliver nogle forbilleder og en slags stjerner, på samme måde som en fodbold- eller håndboldspiller. Den dedikation, de viser, kan inspirere andre unge til at vælge den uddannelse, men den giver også respekt for fagene, selvom de besøgende unge skulle vælge at blive advokater eller skolelærere, forklarer Søren Heisel.

Unge mangler vejledning

Selvom ansøgningen til lige præcis autobranchens uddannelser er i fremgang, som vi tidligere har beskrevet i Motor-magasinet, så efterlyser brancheorganisationen alligevel mere handling for at få flere unge til at vælge håndværksfagene.

- Politikerne har set, at der skal gøres noget, og vi hører efterhånden tit, at man vil give mere opmærksomhed til de faglærte uddannelser. Måske endda ved at lave nogle ændringer i uddannelsessystemet. Det mener jeg også er nødvendigt, for de unge skal møde erhvervsuddannelserne meget tidligere. For få måneder siden spurgte vi på erhvervsskolerne. 80 procent af de unge på autouddannelserne pegede på, at de var blevet vejledt utilstrækkeligt i folkeskolen, lyder det fra Gitte Seeberg i det skriftlige svar.

Men ifølge den administrerende direktør mærker hun interessen fra folkeskolerne.

- Vi var selv til stede på Skills og oplevede stor interesse fra skolelærere og uddannelsesvejledere. Det er positivt at mærke, at de gerne vil tale om erhvervsuddannelser, lyder det.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.138