23948sdkhjf

Mogens Hjere død

NEKROLOG Mogens Hjere - indehaveren af Bilhuset Tåstrup og bilmand gennem hele sit liv sov stille ind den 21. juli.

Mogens Hjere blev født den 21. januar 1945 på Amager. Hans far var cigarmager, moderen var syerske, og farfar havde en cigarfabrik i Bogense på Nordfyn.

Det var meningen, at Mogens Hjeres far skulle arve cigarfabrikken, men farfar stak af med husholdersken og formøblede formuen, og det var så den cigarfabrik.

Da Mogens blev 12-13 år, flyttede han sammen med mor, far og hans 8 år yngre lillesøster i slutningen af 1950’erne til et nybygget hus i pipkvarteret i Glostrup, nærmere bestemt på Vagtelvænget.

Her gik Mogens Hjere i skole på Nordvangskolen i Glostrup.

Interessen for biler begyndte så småt, da han boede hjemme hos mor og far på Vagtelvænget. Mogens fik et værksted i en baggård på Hovedvejen i Glostrup og udviklede hurtigt en stærk interesse for racerbiler. Den første bil, en Renault 4CV, blev anskaffet, og den fik lavet motor efter alle kunstens regler, så den kunne holde til en bilferie til Italien. Mogens’ mor, der var syerske, syede et telt til det unge par, så de var klar til bilferien sydpå.

Bremserne var ikke helt på toppen, så Mogens og hans hustru Solveig lagde sten bag hjulene, når de parkerede på stejle bjergveje, så Renault’en ikke rullede sin vej.

Senere importerede Mogens en anden 4CV, som havde kørt race i udlandet. Den havde måske 160 hk og ”kunne køre helt bundråddent af en bil fra 1970 at være.”

Ikke plads til motoren

Mogens havde også skruet og bygget så meget om i motorrummet på familiens Renault 4CV, at der måtte skæres hul i bagskærmen for at få plads til den ombyggede motor. Og så kunne den ikke gå i tomgang, så Solveig måtte holde og gasse op i krydsene.

Efter folkeskolen og aftjent værnepligt fik Mogens Hjere trukket en Niels Brock handelsuddannelse i land. En af klassekammeraterne, som i dag er bilhusets advokat, skrev stile for Mogens for en 50’er stykket. Mogens ville hellere ud i virkeligheden end skrive dansk stil. Men han blev færdig – og blev så lagermand hos Falke Auto i Guldbergsgade og udlært reservedelsekspedient og lagermand.

Efter Falke Auto kom Mogens Hjere til Renault i Taastrup og blev lagermand der. Inden

Mogens Hjere og Bilhuset Tåstrup

Forretningen startede i sin nuværende form i 1973, dengang i Renault-regi.

I 1979 overtog Mogens Hjere forretningen og forhandlingen af Renault.

I 1981 overtog Volvo import og forhandling af Renault og forretningen fortsatte i de efterfølgende år som Austin-Morris og Dacia-forhandler.

I 1982 fik forretningen, som den første autoforhandler på Sjælland, eget EDB-anlæg.

I 1983 autoriseret Peugeot – Talbot forhandler. På dette tidspunkt er Talbot Samba Cabriolet ”flagskibet” i modelprogrammet, indtil 1984 hvor Peugeot 205 kommer på det danske marked.

I midten af 80’erne blev de oprindelige bygninger købt af Høeg-Madsen.

I 1986 begyndte udvidelsen af forretningen ved købet af den gamle Falck-station på nabogrunden, som bliver omdannet til salgsafdeling. Året efter bliver Bilhuset Taastrup valgt til Årets Peugeot-forhandler med en salgsfremgang på 211%.

I 1991 køb af ejendommen Roskildevej 313, der gav betydeligt mere udenomsplads og større lagerfaciliteter.

I 1995 fik vi egen bilvaskemaskine og herefter bliver alle indskrevne biler vasket efter endt service.

I 1999 blev åbningstiden udvidet på mekanisk værksted til 12 timer dagligt, for at få udnyttet plads og lifte mest muligt. Samme år bliver Bilhuset valgt til Årets eftermarkedsforhandler.

I forsommeren 2002 påbegyndtes nedrivningen af de gamle bygninger samt opførelsen af det nye bilhus, som stod færdigt i 2003/2004.

Det nye bilhus er på i alt 5.100 etagemeter og har givet både mere plads og funktionalitet.

Der er i udstillingen lagt over 1 kilometer varmerør under den kinesiske granit. Granitten blev sejlet hertil fra Kina, men var tæt på at blive stoppet af den amerikanske invasion af Irak.

Bilhuset beskæftiger i dag over 50 medarbejdere.

for et år blev han forfremmet til forretningsfører, og på et tidspunkt fik alle Renaults forretningsførere et tilbud om at købe forretningen, fordi importen af Renault skiftede ejer.

Far stillede med kaution

Den var Mogens helt med på og fik sin far til at stille kaution i sit hus, og så købte Mogens forretningen. Da Volvo overtog Renault, havde Bilhuset pludselig ikke noget mærke at forhandle og blev så tilbudt at få Dacia. Det holdt en ganske kort periode og i en lige så kort periode forhandlede Mogens Hjere også Austin Morris. Og så omkring 1983-84 kom tilbuddet om at blive Peugeot-forhandler. På det tidspunkt var den Peugeot-ejede Talbot Samba topsælger, så Bilhuset Taastrup har været med hele vejen fra Talbot Samba over Peugeot 205 og frem.

Mogens Hjere var købmand til fingerspidserne. Hvis der skulle holdes fest eller andet, købte Mogens hellere borde, stole og telte i stedet for at leje. Så kunne han senere sælge det hele igen med fortjeneste.

Mogens Hjeres datter Mia begyndte at gøre rent i butik, køkken, frokoststue og mekanikernes omklædningsrum, da hun var 12. Da Mia var 13 år, begyndte hun at køre bilerne ud om morgenen og ind igen om aftenen. Det var en god øvelse op til kørekortet at være vant til at mestre kørslen i alle mulige bilmodeller.

Og så blev Mia bogholder

Mia har også været i indskrivningen som værkførerassistent, og da bogholderen skulle på barsel, var der ingen, der havde tænkt på en vikar, og så blev Mia bogholder.

Hun og bilhusets fungerende direktør Michael Hubert vil føre virksomheden videre i Mogens Hjeres ånd.

Og de har alle tiders personale til at hjælpe sig. Personalet er som én stor familie, og sådan har det altid været, fortæller Mia.

- Min far kunne noget med at skabe den gode stemning. Han var en ener, som fyldte meget, men på den gode måde.

Mogens Hjere blev lige præcis 77 et halvt år. Den 21. juli kl. 6 havde han det godt, og da det var tid til morgenmad en time og tre kvarter senere, var han død, sovet stille ind.

Lørdag den 13. august bliver Mogens Hjere bisat.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079