23948sdkhjf

Nimbus som våbenbærende køretøj

Nimbus-Museets udstilling 2010 i Horsens. Der er åbent i påsken.
Det er i år 70 år siden, Danmark den 9. april om morgenen blev besat - en besættelse, der kom til at vare fem år. Den morgen indgik motorcyklen Nimbus i Danmarks neutralitetsforsvar, da tyske tropper overskred grænsen i Sønderjylland.

Danmarks Nimbus Tourings Motorcykle-Museum i Horsens viser derfor i år en temaudstilling med en motorcykelkanongruppe og en rekylgeværgruppe, opstillet i et skovbryn "et eller andet sted i Sønderjylland".

Sammen med opstillingen vises en film fra "Grænselandsmuseet" i Sæd ved Tønder med en rekonstruktion af begivenhederne, optaget i 1985.

Nimbus motorcyklen med sidevogn og de våben, der hørte dertil, var i 1939 som skabt til hurtigt og smidigt at operere over korte afstande.

En Nimbus med to mand og en 20 millimeter maskinkanon sammen med en Nimbus med én mand og ammunition og hjul til kanonen udgjorde en "Kanon- Motorcyklegruppe" og en "Motorvognkanongruppe". Sammen med denne gruppe kørte en Nimbus med tre mand og et 8 millimeter rekylgevær. Tilsammen var de en panserværnshalvdeling.

Nimbusserne ved grænsen den 9. april var årgang 1938, og de nævnte våben, som var af dansk fabrikat, "System Madsen", var på dette tidspunkt moderne og effektive og absolut hverken forældede eller udslidte, som det senere har været hævdet.

Panserværnets opgave var – som navnet antyder – at bringe fjendtlige panserkøretøjer til midlertidig standsning, og det skete.

Efter fire timers kamp blev det af politiske grunde bestemt, at forsvaret skulle ophøre, oplyser Tom Hjorthøj Nielsen.

Nimbus-Museet er åbent i påskedagene, men den egentlige udstillingsåbning finder sted lørdag den 10. april kl. 13 på Gasvej 17- 19 i Horsens (Industrimuseet).

Museet er i øvrigt åbent lørdage, søndage og helligdage til og med oktoberferien.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08