23948sdkhjf

Syn for saft

JO MERE KONTROL, desto mere elsker danskere at snyde systemet. Der skrives bøger om smuthuller til skattetænkning, og får vi en fed fidus serveret, finder mange straks ud af at få den eksekveret. Det gælder også for biler. I årevis har drengerøve og erhvervsfolk med mange kilometer på landevejene yndet at chiptune deres biler, så de får mere saft og kraft ud af deres motorer. Det har været en urimelig torn i øjet på ikke mindst bilproducenter og bilimportører, der har måttet se til, at kunderne har købt mindre motorer for så selv at klare opgraderingen til ydelsen som hos storebror - til en langt lavere pris end, hvis den større motor på den vejledende prisliste skulle erhverves. En slags hjemmebrænderi for selvgjort downsizing. Og det er kun blevet lettere med tiden på de CPU-styrede biler, hvor indgrebet kan klares mere eller mindre med blot en bærbar computer i stedet for tidligere tiders loddekolbe. Og derfor er det også blevet sværere at opdage for myndighederne.

MEN MYNDIGHEDERNE giver ikke op så let. Som vi kan berette i denne uges fagblad sætter Center for Grøn Transport under Færdselsstyrelsen nu hårdt mod hårdt og truer udbyderne af chiptuning med politianmeldelse. Det er kun ret og rimeligt, at der ikke skal herske rene wild west tilstande inden for dette område, der medfører rygende seksløbere bagunder bilerne, som udleder op til mere end 300 gange den godkendte partikelmængde. Blot for at nogle skal kunne rykke hurtigere fra grønt lys, eller føle sig ansporet til at bevæge sig ud i flere hasarderede overhalinger i kraft af øget firehjulet potens. Sportslige lyster bedes henlagt til landets mange villige motorsportsklubber.

HER MELDER synsvirksomhederne sig belejligt på banen. Synshallerne bruger i dag ikke egen-diagnose systemet OEBD, som ville kunne afsløre ulovlig chiptuning. Det er beklageligt, at synsområdet ikke er fulgt med tiden. Men det er der råd for. Alt, det kræver, er en politisk eller administrativ beslutning om, at der stilles krav om, at alle synsvirksomheder på det liberaliserede synsmarked skal anskaffe sig og bruge det nødvendige udstyr, lige som det bliver krav i Tyskland fra 1. april i år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078