23948sdkhjf

Øget fokus på ulovlig chiptuning

Der foregår en udbredt handel af ulovligt chiptuningsudstyr. Center for Grøn Transport under Færdselsstyrelsen øger nu indsatsen for at begrænse salget af det forurenende udstyr.
2,4 millioner hits på Google, hvis man søger under chiptuning. Det understreger interessen for udstyr, der kan vride mere saft og kraft ud af bilernes motorer. Men i mange tilfælde er udstyret ulovligt – bilen forurener ganske enkelt for meget efter ændringen.

- Man må gerne lave konstruktive ændringer på sin bil, men det skal ske inden for lovens rammer, og her gælder, at bilen ikke må forurene mere end de grænseværdier, der er gældende for den pågældende model, forklarer centerleder Niels-Anders Nielsen, Center for Grøn Transport.

Chiptuningsudstyr kan sælges lovligt, hvis der er dokumentation for, at biler, der tunes, ikke overskrider grænseværdierne for udledningen af sundhedsskadelige stoffer. Imidlertid er der en lang række virksomheder, der markedsfører og sælger ulovligt udstyr – udstyr, hvor der ikke er dokumentation for, at det overholder lovgivningen. Derfor vil Center for Grøn Transport nu kontakte udbydere af tuningsudstyr og forklare regelsættet. Hvis salget alligevel fortsætter, vil Centeret i den sidste ende være nødt til at politianmelde de pågældende virksomheder.

- Man kan ikke bare på sin hjemmeside fraskrive sig sit ansvar, når man sælger ulovligt udstyr, og da salget tilsyneladende er i vækst, har vi valgt at afsætte ressourcer til en tættere opfølgning på denne handel, siger Niels-Anders Nielsen. Han opfordrer samtidig købere af udstyret til altid at efterspørge dokumentation for tuningsættets lovlighed. Det er nemlig til en hver tid ejerens ansvar, at bilen er lovlig.

Efter gennemført chiptuning skal bilen synes, og bilen kan kun godkendes til syn, hvis ejeren medbringer dokumentation for, at chiptuningen er lovlig.

Mange bilmærker har en politik om, at hvis bilen chiptunes, bortfalder fabriksgarantien. Derfor anbefaler Center for Grøn Transport, at man ved køb af brugte biler sikrer, at bilen ikke tidligere har været chiptunet. Det kan undersøges på et autoriseret værksted.

- Der er også sikkerhed på spil her. Hvis du øger motoreffekten med mere end 20 procent skal producenten bekræfte, at bilens konstruktion kan holde til forøgelsen, oplyser Niels-Anders Nielsen.

Ulovlig chiptuning med på økobølgen

Økotuning hedder chipforhandlernes nyeste påfund, der ifølge reklamer i radioen og på nettet lover, at bilen kører 10-20 procent længere på literen og til med får flere hestekræfter. Men det er vildledende markedsføring. For chiptuning er overordentlig miljøskadeligt, siger Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd, ifølge DR

- Chiptuning underminerer EU’s forsøg på at få en mere miljørigtig bilpark. De sundhedsskadelige partikler øges markant med langt de fleste chip. Der er eksempler på, at partikelforureningen øges med over 300 procent, når bilen chiptunes, siger Kåre Press-Kristensen.

Derfor er næsten alle chiptuningssæt også ulovlige herhjemme, oplyser FDM.

- Det er kun nogle ganske få fabriksmonterede sæt, der er godkendte. Alt andet er ikke godkendt, slår Torben Kudsk, der er politisk konsulent i FDM, fast.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081