23948sdkhjf

Markant flere danskere på vinterdæk

Årets strenge vinter har været stærkt medvirkende til, at 210.000 flere bilister har købt vinterdæk.
En måned efter at mange dækleverandører rundt om i landet kunne meddele, at de var ved at have udsolgt af vinterdæk, viser undersøgelse fra Dækbranchens Fællesråd, at 210.000 flere danske bilister har fået vinterdæk på bilen siden 2006.

Det voldsomme stigning hænger især sammen med det strenge vintervejr, forklarer dækeksperter.

- Hvor vinteren de seneste mange år har budt på sporadiske snefald, har vi i år haft en ubrudt periode på cirka to og en halv måned med is, frost og sne på vejene. Danskerne har i den grad haft brug for vinterdæk for at køre sikkert og kunne få hverdagen til at hænge sammen og er derfor stormet til dækhandlerne, siger adm. direktør hos Continental Dæk Danmark A/S, Georg Nielsen.

Da Dækbranchen udførte undersøgelsen sidste gang for fire år siden, kørte 58 procent af danske personbiler på vinterdæk. I 2010 er tallet steget til 68 procent af Danmarks omkring 2,1 millioner indregistrerede personbiler.

En anden skærpende omstændighed for salget kan have været, at Sverige sidste år fra den 1. december til 31.marts gjorde det lovpligtigt for udenlandske biler at køre med vinterdæk i Sverige i vinterperioden. Det vejer dog mindre, vurderer man hos Continental.

Mange vinterdæk i bakkede områder

Dækbranchens Fællesråd forklarer, at andelen af biler med vinterdæk typisk er størst i områder med bakker. I Holbæk ved havnen og i Charlottenlund har henholdsvis 52 og 57 procent vinterdæk på bilen, mens 76 procent af bilerne i Silkeborg, et område med store bakker, kører med dem. Samtidig er der en tendens til, at mange erhvervsbiler er forsynede med vinterdæk, viser optællingen, der bygger på gennemgangen af 2696 biler.

I løbet af vinteren er antallet alvorlige ulykker faldet markant, og det vurderer man hos Rådet for Større Trafiksikkerhed sådan her:

- Mange har kørt med vinterdæk, fordi det ikke er til at køre i sneen uden. Man kan ganske enkelt ikke komme frem. Folk, der alligevel kører med sommerdæk, kører så forsigtigt, at de formodentlig ikke udgør noget trafiksikkerhedsmæssigt problem. Det vil sige på den skala, som Rådet for Sikker Trafik måler på, nemlig dræbte og tilskadekomne. Når det så bliver forår, skal bilisterne skifte til sommerdæk. Der er ingen tvivl om, at sommerdæk er langt bedre end vinterdæk på forårs- og sommerveje, siger specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Søren Troels Berg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141