23948sdkhjf

Receptions-sjusser sætter sig trygt bag rattet

Alt for mange danskere kører hjem, efter de har drukket alkohol til en arbejdsrelateret sammenkomst. Det viser en ny undersøgelse fra Vejdirektoratet, som gør op med forestillingen om, at spritbilisme i hverdagene handler om bajere og håndværkere.
Champagne eller kølig hvidvin en tirsdag eftermiddag. Det er ikke hverdagskost for de fleste – men for mange forretningsfolk, der hyppigt går til receptioner eller andre netværksarrangementer, er det nærmest en del af arbejdslivet. Og mange receptionsgæster kører hjem på trods af alkoholindtaget. Det viser en ny undersøgelse fra Vejdirektoratet.

- Spritbilisme i hverdagen handler ikke kun om håndværkere, der får sig en fyraftensbajer, sådan som de fleste måske tror. Det er også et udbredt fænomen i andre brancher, hvor der helt enkelt ikke er samme fokus på det – måske fordi det virker mere legalt at få sig et par sjusser til eksempelvis en reception. Det er et problem, som vi nu forsøger at gøre opmærksom på, siger Jytte Ørum Nørup, sekretariatsleder for Færdselsudvalget i Vejdirektoratet, som står bag en ny kampagne mod hverdagsspritbilisme.

Ifølge undersøgelsen går 14 procent af de adspurgte til reception i hverdagen mindst en gang om måneden, hvor de indtager alkohol. 47 procent angiver samtidig at have kørt hjem fra en reception i hverdagen, selv om de havde drukket.

Danskerne drikker til fyraften

Tallene stemmer overens med det faktum, at de fleste spritbilister, som politiet stopper i hverdagen, kører promillekørsel omkring fyraftens tid. For danskerne drikker ikke i arbejdstiden - mængden af alkohol, der drikkes på arbejdet, er faldet de sidste 20 år. Men der er stadig en udfordring.

- Vi har de sidste 20 år i høj grad oplevet en tørlægning af det danske arbejdsliv, så vi drikker stort set ikke i dagstimerne. Ikke desto mindre har vi stadig en udfordring omkring fyraftenstidspunktet, hvor receptioner og gå-hjem bajere jo desværre bidrager til politiets kedelige statistikker i hverdagen. Så det mangler vi stadig at tackle, siger Margaretha Järvinen, der er professor i sociologi ved Københavns Universitet.

39 procent af dem, der har prøvet at køre hjem efter at have drukket til en reception, vurderer, ifølge Vejdirektoratets undersøgelse, at de havde drukket så lidt, at de godt kunne køre hjem.

- Det er fuldkommen utopi, når folk tror, at de selv kan regne sig frem til deres promille. Man skal lade være med det, for man evner det simpelthen ikke. Jeg ser ofte, at folk som er vant til at drikke i hverdagen, vurderer deres promille alt for lavt, hvilket overrasker dem hver gang. Så lad være med at køre, hvis du har drukket alkohol – så enkelt er det, siger Henrik Rindom, som er ekspert i misbrug og overlæge i psykiatri på Psykiatrisk Center Hvidovre Hospital.

I en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, vurderes det, at over 430.000 danskere overskrider de anbefalede såkaldte højrisiko genstandsgrænser på 21 genstande per uge for mænd og 14 genstande per uge for kvinder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094