Marchionne har problemer
Fiat-chefen Sergio Marchionne er kommet under angreb fra aktionærer og fagforeninger.
En meget stor del af medarbejderne giver Marchionne skylden. Forleden strejkede samtlige arbejdere, hvor en stor skare havde samlet sig i Rom for at gøre opmærksom på problemerne overfor regeringen. Men det er dog næppe Marchionnes skyld, at Italien ligger på linje med Grækenland i udlandsgæld, som pressen de seneste dage har skrevet om.
Marchionne har udskudt lanceringen af nye modeller i mindst et halvt år eller mere, fordi salget af Fiatbiler er gået tilbage i hele Sydeuropa på grund af de samme problemer som i Spanien og Portugal. Siden 2008 er salget af nye biler i Italien er raslet ned, og Fiat har mistet 210.000 enheder årligt. Det går til gengæld godt for Chrysler i USA med overskud i år. Det sidste kvartal 1,6 milliarder kroner.
Anklager Marchionne
Arbejdernes fagforening beklager, at Fiat endnu ikke er kommet med hybrid-biler. De ser udviklingen som om, at Marchionne og Fiat, det største selskab i støvlelandet, er på vej til at blive et selskab udenfor Italien. Marchionne har samtidig udtalt i italienske medier, at Fiat nu i stedet må fokuserer på andre markeder, som USA og Brasilien.
I USA blandt andet med Alfa Romeo, før Italien med platforme fra Chrysler, som Marchionne selv har styret de sidste par år. Fiat har netop lanceret Lancia Voyager og Lancia Thema i Europa, der begge er baseret på Chryslermodeller, som fremstilles i Canada. Thema-serien er baseret på Chrysler 300.
Fagforeningen kom helt op i det røde felt forleden, da Marchionne oplyste om de meget lavere lønninger i Polen, hvor Fiat får fremstillet mange biler. Timelønnen i Italien er 205 kroner, mens den ifølge den tyske industrigruppe VDA i Polen kun er 56-57 kroner. Flere analysebureauer og institutter har nedjusteret Fiats økonomiske status fra BB+ til BB. Blandt andet på grund af Fiats alt for store afhængighed af Sydeuropa og Brasilien.