23948sdkhjf

Ree Park skal køre på brændselsceller

Karsten Ree bliver testvært for danskudviklet verdensnyhed inden for eldrevne arbejdskøretøjer.
I en måned bliver den 70 hektar store Ree Park på Djursland centrum for testen af EcoMotion Trucken, som er et rullende kraftværk med indbyggede brændselsceller. Samtidig skåner den miljøet, fordi den er CO2-neutral. Trucken kører nemlig på metanol, der kan produceres af eksempelvis træflis og plantemateriale.

Takket være de effektive brændselsceller bliver batterierne løbende og lydløst ladet op, så der er strøm nok til typisk tre dages drift. Desuden genererer trucken også strøm til de to indbyggede strømudtag, så gartnerne i Ree Park slipper for meterlange kabelruller, når parken skal trimmes, oplyser en pressemeddelelse.

Testen af den miljøvenlige teknologi harmonerer ifølge Karsten Ree perfekt med hans intentioner for Ree Park:

- Alt hvad der kan udfase fossile brændstoffer, er jeg med på at afprøve. Førhen kørte vi rundt på benzindrevne motocrossmaskiner i parken, men det var skidt for publikum og dyrene. EcoMotion Trucken er på forkant med nye, bæredygtige energiteknologier, og det støtter vi op om, siger Karsten Ree

Det er virksomhederne GMR maskiner A/S, Serenergy A/S og Energiselskabet OK a.m.b.a., der sammen med Teknologisk Institut danner partnerskabet EcoMotion, som har til formål at udvikle fremtidens eldrevne arbejdskøretøjer. EcoMotion Trucken er det første køreklare produkt, som er kommet ud af samarbejdet, der er støttet af EUDP-midler (Energistyrelsens Energiteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram).

Metanol fremtidens brændstof

Svend Lykkemark Christensen, sekretariatschef hos OK, forklarer, at kombinationen af metanol og brændselsceller igiver en meget lydsvag drift og sparer miljøet for CO2, kulbrinter og partikelforurening:

- Metanolen er en potentiel erstatning for de fossile brændstoffer, fordi det både har en miljømæssig gevinst, og så er det et flydende brændstof, der vil kunne håndteres i de eksisterende distributionssystemer. EcoMotion er et godt eksempel på, hvordan metanol og brændselsceller kan fungere i et køretøj i praksis, forklarer han.

Karsten Ree, der selv planlægger etableringen af et bioetanol-raffinaderi i Grenaa, ser gerne, at 50 procent af bilerne i Danmark inden for en kort årrække kører på andet end fossile brændstoffer:

- Vores biler skal køre på grøn energi, men i øjeblikket er det desværre for dyrt at køre grønt på grund af vores afgiftssystem. Det kan simpelthen ikke betale sig endnu, fastslår Karsten Ree.

Brændselsceller med potentiale

Projekter som EcoMotion, der får støtte fra Energistyrelsens EUDP-midler, skal bidrage til at gøre Danmark uafhængig af fossil energi i 2050 og samtidig udvikle danske erhvervspotentialer til gavn for vækst og beskæftigelse. Ifølge Nicolai Zarganis, sekretariatschef i EUDP, repræsenterer EcoMotion Trucken en vigtig milepæl inden for udviklingen af fremtidens køretøjer:

- Brændselscelleteknologien har et stort potentiale på transportområdet, men den har været lang tid undervejs. Det er derfor glædeligt, at det er lykkedes for Ecomotion at integrere den metanoldrevne brændselscelle-teknologi i et arbejdskøretøj og nå frem til et køreklart produkt. Det er et vigtigt skridt mod at gøre brændselsceller kommercielle og bidrage til en fremtid uafhængig af fossile brændsler, udtaler han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094