SKAD og Würth etablerer efteruddannelse i karrosseriteknik
I halvandet år har karrosseriværkstedernes organisation og den tyske leverandør arbejdet for i fællesskab at etablere Danmarks førende efteruddannelse efter tysk forbillede.
Thomas Krebs, direktør hos SKAD og bestyrelsesmedlem i AIRC, rejste rundt i Europa for at finde adgang til viden. Her fik han skabt en venskabsaftale med den tyske søsterorganisation ZKF og dermed grundlaget for at hente viden til Danmark.
I første omgang deltog flere danske SKAD-medlemmer på to tyske kurser inden for limning og nitning, som hos mange bilmærker allerede er en anvendt metode ved reparation af skader på biler. Men det tyske sprog begrænser mange danske værksteders deltagelse, så målsætningen blev at afholde disse kurser på dansk i Danmark.
- Viden er magt, og Danmark er et uland på karrosseriuddannelser, hvor svendeprøver stadig foregår som for 25 år siden. Vi skal minimum være tre år foran alt andet, siger Thomas Krebs.
Würth kompetent partner
I sin søgen efter endnu en samarbejdspartner valgte SKAD Würth som den leverandør, der har den fornødne indsigt og størrelse til at få projektet til at lykkes. Der blev afholdt mange møder omkring uddannelsen, og en Würth medarbejder deltog på det tyske kursus.
Samtidig udviklede SKAD og Würth i fællesskab en værktøjsløsning, der både omfatter leje, leasing eller køb af det nødvendige værktøj hos Würth, som skal bruges til at anvende den lærte viden.
- Værktøjet står dog kun til rådighed for pladesmede, der har deltaget på efteruddannelsen, da vi har stor fokus på kvalitetssikring og korrekt opretning, så ingen kan sætte en finger på det gode håndværk, siger Thomas Krebs.
Store investeringer
For at få tingene til at hænge sammen blev der afsat en del penge fra både Würth, SKAD og ikke mindst Dansk Metal.
- Fagforeningen er en vigtig politisk samarbejdspartner for os på overenskomstområdet, og frigivelse af midler fra forskellige fonde var et yderst glædeligt tilsagn fra Dansk Metal, siger Thomas Krebs.
Der gives således nu mulighed for at støtte medarbejdernes deltagelse med op til 15.000 kroner ved kurser med kompetencemidler, hvilket er medvirkende til at give pladesmede mulighed for at videreuddanne sig indenfor den nyeste teknologi og dermed få nye kompetencer og jobsikring i fremtiden.
- Vi er meget stolte af, at det lykkedes at etablere denne mulighed i Danmark, og naturligvis takker vi vores samarbejdspartnere for den store indsats, de har ydet. Det er SKADs ønske at fremme karrosseriarbejdet og sikre en høj kvalitet, som bilisterne kan være tilfredse med, siger Thomas Krebs.
Håber på skolesamarbejde
SKAD håber, at Silkeborg Tekniske Skole, der er landets karrosseriskole, på sigt kan samarbejde om det nye kursus-initiativ fra SKAD og Würth, idet man understreger, at kurserne er karrosseri-kurser og ikke "Würth-kurser". Også medlemsvirksomheder i D.A.F. og FAI vil være velkomne på de nye karrosseri-kurser.
Første kursus er målrettet SKADs medlemmer og foregår 10.-11. januar 2012 på Silkeborg Tekniske Skole, dog uden skolens medvirken.