Skills-holdet hos ministeren
Alle deltagerne fra verdensmesterskaberne for unge håndværkere var inviteret til champagne og kransekager hos undervisningsministeren.
Holdet var vendt hjem med to guldmedaljer og fem særlige hædersbevisninger, Medallion af Excellence og andre havde været lige ved og næsten.
- Og det blev en kæmpe oplevelse, som understregede min store respekt og ydmyghed for det, man lærer på erhvervsuddannelserne. Skills viser værdien af, hvad håndværk er, fortalte Christine Antorini.
Ingen ørn
Børne- og undervisningsningsminister Christine Antorini holdt en meget personlig og inspirerende tale for de unge. Det var en tale i øjenhøjde og med stor ros til dygtige håndværkere. Ministeren blev så begejstret for World Skills, at hun gerne så det afviklet i Danmark, men hun måtte realistisk sige, at der næppe blev råd til projektet, som i London kostede tæt på 400 millioner kroner.
Ministeren betroede så de unge, at hun bestemt ikke var nogen ørn til det med håndværk - og det på trods af, at hun senere blev æreshåndværker ved Nordsjællands Erhvervsskole.
- Jeg gruede meget for den udnævnelse, for så plejer der at følge en opgave med, sådan noget med at slå et voldsomt stort søm i en blok med 10 slag. Der var alle chancer for, at jeg skulle blive til grin. Det blev jeg måske også, men fik altså noget oprejsning, da en stowt håndværker heller ikke kunne, sagde ministeren.
- Jeg håber, I har lyst til at være ambassadører og skabe opmærksomhed om erhvervsuddannelserne, for dem har vi brug for, sagde Christine Antorini i sin direkte og meget personlige tale til de unge.
- Det er også derfor, at vi arbejder på at få en praktikpladsordning for at holde fast på vekselvirkningen med skole og praktik. At I så oveni viser, at I har en kunnen, som rækker til medaljer, kan vi kun være stolte af, pointerede Christine Antorini.
Kun en enkelt af deltagerne havde skolepraktik indover sin uddannelse, alle øvrige stod i lære på et værksted.
Et team
Invitationen lød til klokken 13, men i rigtig god tid mødte de unge deltagere fra World Skills i London ude på Frederiksholms Kanal i København og gav gensynsglæden frit løb.
De unge havde haft ikke bare 10 dage under konkurrencerne i London sammen, men var allerede inden blevet et hold, et team efter de hjemlige forberedelser, som blandt andet indebar en lang weekend, hvor konkurrence- og samarbejdsånden var trænet.
Under vejledning af hele holdets coach, Theis Fatum Carlsen fra firmaet Din-Coach.nu, havde de 15 danske deltagere ligget i træningslejr, hvor de ikke bare forberedte sig til den mentale del af at skulle i "kamp for faget", men hvor de også øvede sig i at være noget for hinanden og lære af hinanden trods, at alle havde forskellige håndværk som baggrund.
Theis Fatum Carlsen lavede samarbejdsøvelser og særligt designede øvelser for at forberede de unge på opgavesituationen.