Vigtig uddannelse og løntilbageholdenhed
I dette uddrag af Bilbranchens årsberetning omtaler formand Hans Vestergaard de vigtige fornyelser indenfor uddannelsesområdet og roser årets indgåede overenskomster.
På lidt længere sigt vil vi også fokusere på rekruttering, altså vores branches evne til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Selvom det måske ikke virker som det vigtigste område lige nu, hvor der er arbejdsløshed også inden for vores område, så ved vi, at om bare 3 til 4 år vil vi, på grund af demografien i vores arbejdsstyrke, begynde at opleve udfordringer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Vi må desværre konstatere, at vores branche ikke står øverst på de fleste unges ønskeliste, når de skal vælge fremtidigt erhverv. Det bliver et langt og sejt træk at ændre på dette, men så meget desto mere skal vi jo i gang med det. I dette arbejde, som indenfor mange andre områder, vil Bilbranchen samarbejde med de øvrige organisationer indenfor autobranchen.
EN AF BILBRANCHENS VIGTIGSTE dagsordener er at få opkvalificeret og højnet niveauet i branchens uddannelser, og at de bedste lærlinge og medarbejdere finder vej til vores medlemmer.
Vi har i det forgange år været med til at udvikle flere nye uddannelsestiltag, der er med til at løfte niveauet i branchen. Vores branche er i rivende udvikling, og opgavernes indhold og kompleksitet stigende. Det øger samtidig kravene til medarbejdernes uddannelsesniveau, uanset hvilken funktion det drejer sig om i virksomheden. Det er ganske enkelt behov for, at der findes uddannelser på højere niveauer, end vi har været vant til tidligere.
DEN HØJE FAGLIGHED i mekanikeruddannelsen er Bilbranchens hjertesag, og vi arbejder løbende med at tilpasse og forbedre uddannelsen, så de færdigudlærte mekanikere kan møde fremtidens krav. Centres of Excellence er et eksempel på et nyt tiltag rettet mod de dygtiges mekanikerlærlinge, der både har hænder og hovedet med sig. På to centre i henholdsvis Øst- og Vestdanmark samarbejder fire erhvervsskoler om at udvikle undervisningsforløb, som leverer viden ud over det niveau, man normalt finder i mekanikeruddannelsen. Undervisningen er et led i mekanikeruddannelsen og et tilbud, til de lærlinge, der søger ekstra udfordringer. Et andet tiltag, der skal være med til at tiltrække de dygtige lærlinge til vores branche og løfte niveauet er en ny EUX-mekanikeruddannelse, der kombinerer det bedste fra mekanikeruddannelse med relevante gymnasiefag. Det betyder, at den unge kan tage en erhvervsuddannelse, som giver direkte adgang til flere videregående uddannelser. Det første hold begynder efter sommerferien.
BILBRANCHEN ER OGSÅ STÆRKT engageret i branchens videregående uddannelser. Det gælder ikke mindst biløkonomuddannelsen. Uddannelsen tog sin spæde start i 2001 på Århus Erhvervsakademi med fem studerende, og indtil dato er der uddannet 137 biløkonomer, og 35 er under uddannelse. Mange af dem sidder i dag på centrale poster i branchen, og tilfører virksomhederne en række nødvendige og anvendelige kompetencer. Bilbranchen arbejder i tæt samarbejde med skolerne på løbende at udvikle biløkonomuddannelsen, så uddannelsens indhold hele tiden er up to date med branchens behov.
BILBRANCHEN HAR OGSÅ i det forgangne år haft fokus på at styrke branchens mellemledere, og gennemførte sidste år to mellemlederuddannelses-forløb med succes. Vi har ganske enkelt oplevet et stigende behov for lederuddannelse til netop mellemlederne. Den stigende kompleksitet i branchen har givet mellemlederne større ansvar og flere opgaver. Vores medlemmers forretninger er blevet større, og mængden af information, der skal formidles i organisationen er steget. Laget mellem topledelsen og medarbejderne er derfor blevet vigtigere og sværere at agere i, og her kommer mellemlederne, som ofte er rekrutteret blandt de dygtigste fagfolk, lidt i klemme. Og netop formidling, kommunikation og uddelegering var blandt de helt centrale temaer i uddannelsen.
Jeg vil i øvrigt opfordre branchen til fortsat at tage lærlinge, elever og biløkonomer om bord i jeres virksomheder. Det er helt nødvendigt for branchens fortsatte vækst og udvikling, at vi har de rette kompetencer både nu og i fremtiden.
SOM BEKENDT LØB OVERENSKOMSTEN fra 2010 i to år og skulle således fornyes her i starten af 2012. Både fra arbejdstageres og arbejdsgiveres side var der en klar forståelse for den vanskelige økonomiske situation, som Danmark fortsat befinder sig i. Parterne udviste således stor ansvarlighed under forhandlingerne, som endte med overenskomster med meget små lønstigninger. Efterfølgende har fagforbundenes medlemmer udvist en lignende ansvarlighed ved at godkende overenskomsterne, så vi helt undgik konflikter. Den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter selv aftaler løn og arbejdsvilkår, har således endnu en gang vist sin styrke.
Nu er det meget få ansatte i den danske bilbranche, som får minimumsløn. Derfor er det de lokale forhandlinger ude hos medlemmerne, som er afgørende for lønudviklingen i vores branche. Vi har jo desværre tradition for at være meget rundhåndede i de lokale forhandlinger, men denne gang er der tegn på, at der også udvises tilbageholdenhed lokalt. Selvom vi har haft et par år med et højt salg, så er vores rentabilitet truet af blandt andet skiftet ned mod mindre biler. Det er således af afgørende betydning, at vi styrker vores konkurrencedygtighed, så de 13.000 arbejdspladser hos Bilbranchens medlemmer kan bevares.