Flere dækrazziaer sætter fokus på dækkene
Bilisterne i Københavns Vestegns politikreds oplevede i maj måned et nyt samarbejde mellem politiet og Rådet for Større Dæksikkerhed. På baggrund af de gode erfaringer ved den første aktion i Ballerup og Bagsværd satte politiet endnu engang ekstra fokus på bilisternes dæk i fem forskellige politikredse i september.
- Vi er meget glade for, at vi igen fik muligheden for at samarbejde med politiet, så vi kunne tilbyde bilisterne at få foretaget en udvidet og frivillig dækkontrol. Det er vigtigt at kontrollere bilens dæk hele året, men nu hvor efteråret og vinteren snart står for døren, er det ekstra vigtigt at bilens dæk er i god stand og at de er de rigtige til den kolde årstid. Når politiet har udført deres ordinære kontrol af blandt andet kørekort, promille og køretøjets generelle tilstand, står vores specialister klar til at foretage målinger og give gode råd, fortæller direktør Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed.
Han betoner, at den frivillige del af dækrazzia har til formål at give bilisterne større forståelse for, hvor vigtigt det er at køre med gode dæk og med ordentligt dæktryk.
- Bilisterne fik en mønsterdybdemåler, en informationsflyer samt et skema, som viste resultatet af kontrollen af bilens dæk, og mange benyttede lejligheden til at få sig en dæksnak med vore udsendte eksperter fra Rådet for Større Dæksikkerhed, siger Volker Nitz.
Dækrazzia er et samarbejde mellem politiet, Rådet for Større Dæksikkerhed, FDM og Teknologisk Institut, og planen er, at op til 2500 bilister hvert år skal have tjekket deres dæk.
Landsdækkende rapport
De fem politikredse, som deltog i år, var Fyns, Syd- og Sønderjyllands, Østjyllands, Nordsjællands samt Københavns Vestegns Politi, og tilsammen var der indsat en styrke på 41 mand. Dækbranchens 112 frivillige dækspecialister bemandede de i alt 14 kontrolsteder, og hele 1613 bilister takkede ja til at deltage i kontrollen. Resultaterne af aktionerne er tilgængelige i en samlet rapport på 14 sider på www.dækrazzia.dk.
Viden en mangelvare
To ud af tre udspurgte førere (64 procent) havde ikke kontrolleret lufttrykket i dækkene den seneste måned eller vidste ikke, hvornår det sidst var gjort. De kvindelige bilister havde generelt endnu dårligere styr på lufttrykket end de mandlige i blind tillid til, at deres mand sørger for at tingene er i orden. Det måtte kontrollørerne i 18 procent af tilfældene meddele kvinderne, at det har manden desværre ikke.
Det kan sammenfattes, at hver syvende bil (14 procent) havde mindst ét dæk med så lavt lufttryk, at det kan sammenlignes med punktering eller grænsen til punktering (1,6 bar eller mindre).
Ydermere havde 19 procent af de undersøgte biler mindst ét dæk med 3 mm eller mindre mønsterdybde. Såfremt denne andel er udtryk for den generelle tilstand på person- og varebiler i hele landet, betyder det, at 437.500 biler kører på de danske veje med mønsterdybde på 3 mm eller mindre.
Ikke mange ulovlige dæk
- Kun 2 procent af alle undersøgte biler havde mindst ét ulovligt dæk (under 1,6 mm mønsterdybde), og det lyder jo ikke umiddelbart af meget. Holdes det derimod op vognparken, svarer det faktisk til, at 46.000 biler har mindst ét ulovligt dæk, så det kan blive bedre på mange fronter. Ser vi til slut på det rigtige dækvalg til årstiden, så var der igen 20 procent, der havde kørt sommeren over på vinterdæk, hvilket som bekendt ikke kan anbefales, da vinterdækkene i værste fald er klar til udskiftning, når de endelig skal bruges i den kolde tid, anfører Volker Nitz.