23948sdkhjf

EU slår bak på biobrændstof

Landbrugsjord skal bruges til fødevarer og ikke til biler. EU-kommissionen forbereder revision af brændstofregler.
Fødevarer skal ikke bruges til motorbrændstof, lyder det i EU-kommissionens bygning "Berlaymont". Klimakommissær Connie Hedegaard og den tyske energikommissær Günther Oettinger arbejder på ændringer af kriterier for biobrændstoffer for at hindre, at afgrøder høstes direkte med biler for øje.

Det er et forsøg på at dæmpe de stigende priser på mad og mangel på landbrugsjord.

Der røres ikke ved målet om, at 10 procent af motorbrændstoffet skal være vedvarende energi i 2020.

Dette tal får imidlertid et andet indhold, for overvejelserne går på, at såkaldte 2. og 3. generations biobrændstoffer, der baseres på affald og restprodukter, samt sol- og vindmøllestrøm tæller ekstra. Der tales om firdobling.

Industri fastfryses

Denne mekanisme kendes allerede herhjemme, hvor 2. generations biobrændstoffer tæller dobbelt, så anvendelse af 2G halverer kravet om obligatorisk iblanding i diesel og benzin.

Der er opbygget en stor industri bl.a. i Tyskland på 1. generations biobrændstoffer. Den har en kapacitet på 10 procent af den samlede høst, men kun halvdelen bruges. Dette vil EU-kommissionen udnytte til at fastlægge et loft på 5 procent, dvs. at 95 procent af den europæiske landbrugsjord sikres fødevareproduktion. Samtidig sikres de eksisterende investeringer.

Loft på majs i gylleanlæg

Danmark går foran med en restriktion på anvendelse af markafgrøder og især majs til statsstøttet biogas. Loftet er 25 procent for afgrøder, der hældes gylle på biogasanlægget, besluttede partierne bag energiforliget (alle minus Liberal Alliance) i sidste uge. Loftet sænkes til 12 procent i 2018.

- Interessen for at etablere biogasanlæg i Danmark er stor. 57 ansøgere har søgt for 808 millioner fra Fødevareministeriets pulje på 243 millioner, oplyser fødevareminister Mette Gjerskov (S) og klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063