FTZ-chef: Ned med murene
- Autobranchen kunne have gavn af at bryde vægge ned, komme ud af hver sine særkasser og give hinanden indspil til fælles bedste. Det handler om respekt for hinanden og plads til alle, mener Jens Sørensen i dette interview med Motor-magasinet.
- Selv om vi er i en svær tid, kan vi konstatere, at vi fortsat har en gammel bilpark i Danmark, som der skal repareres på mange år ud i fremtiden, og et stadigt stigende bil-aldersgennemsnit (9,3 år). Man skal ikke fortvivle der er lys forude, selv om vi også udviser forsigtighed for tiden. Det meget store salg af små biler kommer også på værksted endda i hurtigere takt, fordi dele ikke altid er af samme standard som de større biler, vurderer topchef for FTZ, Jens Sørensen.
Målet er at realisere et salgsvolumen på 1,8 milliarder kroner inden 31. maj 2013 og på lidt længere sigt (2015) er målet fortsat to milliarder.
- Der er fuld opbakning til vores strategi hos både vores hovedaktionær og mindretalsaktionærer, og vi har pengene til at investere, fastslår Jens Sørensen, som kan glæde sig over succes med mange nye tiltag. Eksempelvis FTZ Rudekoncept, hvor volumen er tredoblet på to år. Ideen har været at række autoglas-arbejdet tilbage til værkstederne og skabe værdi for mekanikerne.
- Og der ligger mere i det, vurderer Jens Sørensen.
Samarbejdet foregår med polske NordGlass.
- Det har været den helt rigtige partner en topmoderne producent, ejet af en amerikansk kapitalfond, som også Nordic Forum overvejer en aftale med, tilføjer han.
Respekt for hinanden
Ideerne til de mange nye tiltag kommer blandt andet fra de tre direktører Jens Sørensen, Leif Larsen og Michael Juul Hansen, som hvert år mødes i London for at tegne fremtiden helt fra bunden, og efter tre dage skal de have noget med i posen.
- Da jeg kom til som direktør, begyndte vi at opbygge en flad organisation og fjerne mellemledere. Det har skabt et dynamisk hus, hvor alle kommer med ideer, påpeger Jens Sørensen, som er stolt over, at konkurrenterne er begyndt at kopiere FTZs koncepter.
- Det kan gøre mig nervøs at se, hvor meget produktion der lukker ned i Europa til fordel for eksempelvis Asien og Sydamerika. Derfor handler det også om at opbygge partnerskaber med kvalitetsleverandører, hvor det ikke kun handler om at presse priserne, men hvor vi har gavn af at lære af hinanden og nyde hinandens succeser, udtaler Jens Sørensen.
- I det hele taget savner jeg at bryde vægge ned i autobranchen mellem de klassiske skel mellem bilfabrikker/bilimportører og det frie eftermarked. Det har vi eksempelvis gjort i relation til en virksomhed som Triscan, der både er leverandør og bredt favnende i branchen, med hensyn til for eksempel udveksling af input til webkatalog. FTZ vil som hus gerne bruges mere af andre det kunne være inden for emner som samtransport eller fælles husleje. Måske kan man gøre noget, som er mere rationelt, tilføjer han og uddyber:
- FTZ vil gerne opfordre til samspil med andre, blandt andet ved udnyttelse af hinandens viden, kompleksitet, fysiske rammer og generelle forretningsformåen. Måske kan vi samlet gøre noget, som er rationelt og givende for et bredere udsnit og især på tværs af vore branche-interesser.
- Autobranchen kunne have gavn af at bryde vægge ned, komme ud af hver sine særkasser og give hinanden indspil til fælles bedste. Det handler om respekt for hinanden og plads til alle. Vær opmærksom på de internationale bevægelser, hvor traditionslande rystes af visionslande. Hold specielt øje med Thailand, Korea, Vietnam og Sydamerika ved siden af Kina. Biler og komponenter bygges mere og mere uden for Europa. Min stille frygt er, at dette kan komme til at påvirke vore leverance-kanaler på længere sigt, hvis komponentleverandørerne vælger at lukke flere fabrikker ned i Europa, supplerer Jens Sørensen.
- Det gode ved branchen er, at den hele tiden vekselvirker. Den er hele tiden i bevægelse, og der er flere tilgange af nyt end afgange. Men det er primært på viden og kompetencer, man skal følge godt med, tilføjer han.
Seks bøger og fire plader
Ved siden af sit mangeårige virke i autobranchen plejer 53-årige Jens Sørensen også fortsat sin kreative side som flittig forfatter, foredragsholder og sangskriver.
Faktisk er det blevet til 35 år i autobranchen siden starten i Lydex i 1977 og den første chef-stilling som 28-årig.
Jens Sørensen er i dag øverste chef for godt 1000 ansatte i FTZ samt præsident for Nordic Forum, som han var med til at grundlægge i 2003. I den periode er omsætningen i Nordic Forum vokset fra 180 til 540 millioner euro.
Jens Sørensen blev bestyrelsesformand for FTZ i 2000 og skiftede i 2005/06 til adm. direktør i den periode er FTZs omsætning tredoblet.
Han udgav sin første bog i 1992 under titlen Frispark. Til december udgiver han sin 6. bog under titlen "Det må ud, før himlen kalder". Den er bygget op over 180 egne citater/visdomsord, skrevet over et helt år, hvoraf de væsentligste gengives i bogen.
- Det er et opgør med mit eget liv på indgangen til den sidste tredjedel af mit liv. Det er en slags opvågnen, som jeg håber andre kan lære af. Jeg vil gerne give fif videre til næste generation, så de får et lettere liv, forklarer han.
Jens Sørensen har også flere musikcd-udgivelser bag sig faktisk tre komplette af slagsen i 2007, 09 og 11 (Liset & Sørensen). Og lige nu er han ved at færdiggøre nr. 4 en såkaldt EP med fire numre den udkommer til foråret.
Udover at kunne købe cderne kan musikken også hentes via TDC Play, iTunes og Spotify.
- Jeg tjener da lidt på musikken, men ikke hvis min arbejdstid gøres op. Det er en hobby for mig i en hård branche, siger Jens Sørensen, som typisk skriver tekst og musik i flyet på de mange rejser eller i sommerhuset.