23948sdkhjf

Venstre bestiller genberegning af skrotgrænsen

Skatteministeriet skal vurdere D.A.F.s skøn for udeblevne gevinster efter stramningen af reparationsreglen.
Skatteministeriet skal genberegne virkningen af den lavere reparationsgrænse, som den daværende VK-regering fik vedtaget i december 2010.

Det sker på foranledning af Mads Rørvig (V), som var Venstres ordfører på lovforslaget for to år siden - dengang da Marion Pedersen (V) fik udvirket en lille lempelse i en revolte, der truede VK-regeringens finanslov for 2011.

Mads Rørvig ønsker, at ministeriet vurderer D.A.F.s skøn over statens indtægt til snarere at være 20 millioner kroner end 120 millioner kroner.

- Med baggrund i det, som branchen siger, vil jeg bede ministeriet regne det efter, om man fortsat kan regne med de penge. Det er godt at få belyst, hvis der er tvivl, siger Mads Rørvig.

Andre partier sidder med regeringens "store regnemaskine". Derfor er det den nuværende regerings ansvar at tage et initiativ i forbindelse med finanslovsforhandlinger, hvis det budgetterede beløb ikke kommer ind, pointerer Mads Rørvig.

- Hvis svaret viser, at tallet er et andet end vi regnede med, har regeringen en forpligtelse til at indregne det i næste års finanslovlov, men jeg har ikke redskaber til at selv at udføre beregningen, fortsætter oppositionspolitikeren.

Statsstøtte

Nedsættelsen af reparationsgrænsen fra 75 til 65 procent blev blandt andet begrundet med, at ordningen stod på erhvervsministeriets liste over statsstøtte.

Han udelukker en tilbagerulning, som EU vil kategorisere som statsstøtte: - Stemningen på Christiansborg er ikke til flere statsstøtteregler eller øget statsstøtte. Fokus er på bedre rammevilkår.

Derimod vil den bebudede omlægning af registreringsafgiften give mulighed for at ændre eller overflødiggøre reparationsreglen, påpeger Mads Rørvig. Det ville i hvert fald ske, hvis registreringsafgiften blev erstattet af halvårlig ejerafgift.

DF parat til revurdering

- Det er oplagt at kigge på, om reglen skal laves om, og pengene skal hentes på en anden måde, hvis man ikke får de penge i kassen, som man har forudsat, istemmer skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

Det samlede regnestykke skal vurderes herunder mistede værkstedsjob, understreger han.

Dansk Folkeparti stemte for sænkningen af reparationsgrænsen, som indgik i finanslovsaftalen for 2011.

De tidligere flertalspartier er blevet mere imødekommende over for branchens indvendinger. Det modsatte kan være sket med de nye regeringspartier, der stemte nej til sænkningen sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance. Sådan skifter argumenter og roller alt efter, om man sidder i regering.

Skatteminister Holger K. Nielsens (SF) svar kan forventes i slutningen af november.

D.A.F.: Job og miljø betaler

Baggrunden for den fornyede debat om reparationsreglen/skrotgrænsen/totalskadede biler er D.A.F.s direktør Jens Brendstrups udtalelser til Motor-magasinet om, at statens indtægt er så lille, at der i virkeligheden er tale om tab:

- 20 millioner kroner er en marginal indtægt for staten. Når denne indtægt holdes op mod jobtabet og den skadelige effekt på miljøet, forstår jeg ikke, hvorfor politikerne ikke har grebet til handling endnu.

3500 flere skrotninger

I en undersøgelse, som Håndværksrådet lavede i samarbejde med CAD, FAI og SKAD i foråret, melder 58 procent om et fald i omsætningen som følge af den lavere reparationsgrænse. Omkring hver femte virksomhed har oplevet et omsætningsfald på mere end 15 procent og har afskediget medarbejdere og droppet lærlingepladser.

Organisationerne kommer frem til, at stramningen på 10 procentpoint førte til cirka 3500 flere biler blev erklæret totalskadet i 2011, fordi de lå i skadesintervallet 65-75 procent. I alt 29.000 biler led den skæbne.

Kort før den politiske sommerferie bebudede socialdemokratiets skatteordfører, Thomas Jensen (S), en revurdering i regeringen.

- Det er på sin plads at se efter, om ordningen er fornuftigt indrettet, når der kommer en sådan undersøgelse. Vi må se, hvad der er op og ned og om noget skal ændres, men jeg giver ikke en garanti for at ændre noget, sagde Thomas Jensen i maj.

S, R og SF i 2010: Job tabes til udlandet

Grænsen for genopbygning af totalskadede biler uden ny indregistrering blev sænket fra 75 til 65 procent per 1. januar 2011. Tilsvarende blev forsikringsgrænsen nedsat fra 65 til 55 procent.

Marion Pedersens revolte førte til et fradrag på 5120 kroner til airbags. Herefter regnede daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) med en årlig indtægt på 110 millioner kroner og 100 mistede job. Det troede S, SF og R ikke på.

"Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre mener, at den ændring, der er foreslået vedrørende de færdselsskadede køretøjer, vil flytte arbejdspladser fra danske værksteder til fabrikker i bilproducerende lande. Da der samtidig er en stor klimabelastning ved at producere en bil, kan en hurtigere udskiftning af bilparken ikke påregnes at have positive miljøeffekter. Endelig tvivler de tre partier på regeringens beregning af, hvor stort et bidrag det giver til statskassen," skrev de tre nuværende regeringspartier i udvalgsbetænkningen over L80 den 9. december 2010.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08