23948sdkhjf

Er DIN autoløfter sikker?

Arbejdstilsynet fortæller her om de fokuspunkter, som liftbrugeren, -ejeren, -distributøren og -producenten skal være opmærksomme på i den ekstraordinære indsats, som tilsynet fortsætter med i 2013.
Når en autoløfter er indrettet efter reglerne, og dernæst vedligeholdes efter forskrifterne, så er der ingen fare på færde. Hvis man derimod tilsidesætter regler og gældende krav, så kan det gå grueligt galt. Det berømte udtryk "himlen falder ned", kan blive til virkelighed.

Arbejdstilsynets markedsovervågning har sat fokus på den sikkerhedsmæssige indretning af autoløftere. Der er derfor iværksat en indsats rettet mod de forskellige fabrikater af autoløftere, der markedsføres i Danmark.

Der er ikke sat fokus på autoløftere på baggrund af antallet af ulykker – heldigvis for det – men der er sat fokus på indretningen, fordi der i branchen har været meldinger om, at sikkerhedsniveauet er faldende.

Arbejdstilsynets markedsovervågning ser med stor tilfredshed på, at mange af de besøgte er positive overfor, at der sættes fokus på området. Det er trods alt også i alles interesse, at sikkerheden og arbejdsmiljøet omkring en autoløfter er i orden.

Indsatsen berører alle typer autoløftere (løft af person/varebiler), dog med særligt fokus på de typer af autoløftere, hvor der er særlig risiko for, at biler kan vælte ned, det vil sige to- og firesøjlede autoløftere og sakseløftere, der ikke er forsynet med et sikkerhedsstyresystem, der forhindrer asynkrone bevægelser – i daglig tale "ligestyring".

Arbejdstilsynet ønsker med denne artikel at rette henvendelse til fabrikanter/distributører af autoløftere, ejere af autoløftere samt brugere af autoløftere

* Fabrikanten har ansvaret for, at markedsføring af autoløfteren foretages i henhold til Maskindirektivets krav. Der er udarbejdet en standard DS/EN 1493, der omhandler autoløftere.

* Distributøren har medansvaret for, at der til autoløfteren medleveres den nødvendige dokumentation. I mange tilfælde er det distributøren, der forestår opstillingen, hvorved denne bliver ansvarlig for at foretage opstilling efter fabrikantens anvisninger.

* Ejeren har ansvaret for, at autoløfteren anvendes og vedligeholdes efter fabrikantens anvisninger, samt at brugsanvisning stilles til rådighed for brugeren. Hvis ejeren selv står for opstillingen, påtager ejeren sig ansvar for at foretage opstilling efter fabrikantens anvisninger.

* Brugeren har ansvaret for, at autoløfteren anvendes i henhold til brugsanvisningen.

(se bokse med uddybning om fabrikant, distributør, markedsføring og dokumentation)

Hvad skal man så være særlig opmærksom på omkring autoløfteren? Der er herunder skrevet en række kontrolpunkter, som ikke er udtømmende og ikke nødvendigvis dækkende for netop din autoløfter, men de kan dog give et godt pejlemærke.

* Se efter CE mærket (dog kun hvis autoløfteren er fra 1995 og frem)

* Undersøg om der er en mærkeplade, som viser fabrikantens navn og adresse, årgang, typebetegnelse og den maximale belastning.

* Se efter overensstemmelseserklæringen fra fabrikanten. Den skal omhandle netop den pågældende type autoløfter.

* Læs den dansksprogede brugsanvisning.

* Kontroller den dansksprogede oplysnings- og advarselstekst, der skal være angivet på autoløfteren.

* Kontrollér, om de svingbare bærearme automatisk låser, når bilen løftes.

● Undersøg, om der er monteret rør- og slangebrudsventiler, og om de sidder så tæt som muligt på de bærende cylindre.

* Check samtidigt, om rør og slanger er godt beskyttet mod overlast og slitage.

* Kontroller, om der er sikkerhedspaler, og om de falder i "hak" under opkørsel.

* Undersøg, om der er monteret et sikkerhedssystem, der sikrer mod skævkørsel (asynkrone bevægelser) også i tilfælde af fejl i systemet.

* Check, om der findes sikring mod fodklemning. F.eks. om der er stopfunktion i forbindelse med akustisk alarm, eller er passende afstand til gulv (120 mm)

* Kontroller, at der er foretaget et hovedeftersyn. Kontroller her, at eventuelle fejl, som er angivet i eftersynsrapporten er blevet, eller bliver, udbedret.

Arbejdstilsynets markedsovervågning har indtil nu besøgt seks distributører og iværksat undersøgelse af autoløftere hos otte fabrikanter og vil foretage yderligere besøg hos distributører i løbet af efteråret.

Markedsovervågningen har under indsatsen konstateret, at nogle fabrikanter ikke opfylder forpligtelserne, som er angivet i Maskindirektivet. Enheden hos Arbejdstilsynet tager derfor kontakt til de pågældende fabrikanter, uanset hvilket land de befinder sig i, for at få rettet op på manglerne.

Vi i Arbejdstilsynets Markedsovervågning håber, at der er en god dialog både i branchen og med branchen, og håber på, at man med fælles fokus på autoløfterområdet kan opnå et sikkerhedsmæssigt højt niveau i Danmark.

Der er forhåbentlig fælles forståelse for, at der omkring autoløftere IKKE konkurreres på sikkerhed. Alle i Danmark skal med ro i sindet kunne sige: "Jeg tør godt stå under min autoløfter".

Jens Klug Albertsen

Tilsynschef hos Arbejdstilsynet

Tilsynscenter Nord, Hadsten
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093