65 procent, to års støtte og out
To gange inden for få år er karrosserismed Jan Sehestedt blevet ramt af regeringsindgreb mod hans arbejdssituation.
Inden han blev ramt af den forkortede ledighedsperiode med understøttelse havde regeringen ramt ham med nedsættelse af skadesgrænsen fra 75 til 65 procent.
- Jeg var ved at være færdiguddannet voksenlærling som karrosserismed, da grænsen for hvornår en skadet bil skulle skrottes blev sat ned til 65 procent. Fra dag til dag mistede den virksomhed, jeg var ansat i, ordrer, fortæller han.
Der var tale om mere end en halvering af arbejdsopgaverne og en udsigt til at fortsætte på lærerpladsen efter endt uddannelse blev slukket.
20. januar 2013 får han understøttelse fra A-kassen for sidste gang og anden forsørgelse er der ikke i sigte, da han har hus og lidt køretøjer og en hustru som stadig er i arbejde.
Begyndelsen
Jan Sehestedt er tæt på de 60 år i dag og kom i lære som karrosserismed, da han var 53.
Hans første læreplads var i Søværnet, hvor han som konstabel blev uddannet teleteknikker. Han fortsatte som sergent og sejlede en årrække i ubåds-eskadren. Her optjente han retten til civiluddannelse, og så lagde han titlen som micro-ingeniør ovenpå.
Det hed det dengang, når det handlede om edb.
- Det gik forrygende. Jeg fik dobbelt så meget i løn, som jeg havde haft i Forsvaret, og de var ikke nærige dengang, fortæller Jan Sehedstedt.
Trods de store indtægter var familien Sehedstedt forsigtige ved huskøb (og det er de glade for i dag), men jobbet havde andre omkostninger. Som udviklingen af edb galoperede frem, steg arbejdspresset, og stressen indfandt sig efter 20 års stadigt accelererende krav til opgaverne.
Voksenlærling
- Da jeg som 53-årig blev voksenlærling var det lidt underligt at sidde på skolebænk med de helt unge lærlinge, siger Jan Sehestedt.
Der var et par andre voksenlærlinge, som han holdt sammen med. De var hele 30 år, så han var absolut veteran på holdet.
Der var merit at hente fra de mange tidligere kurser og uddannelser, så snart var der et svendebrev som karrosserismed - der var bare lige det med 65-procents reglen.
- Jeg søger og søger på de få stillinger, som opslås og nogle som ikke opslås. Jeg søger også på stillinger ved siden af faget, noget som jeg kan bruge mine hænder til, ejendomsfunktionær eksempelvis.
- Vi skal nok klare os. Vi sidder billigt i vores hus, men fritidsinteressen med roadracing sammen med sønnen (både far og søn er aktive) ryger, og familiens to årlige rejser står mindst til halvering. Mentalt skal det nok også gå, for jeg har et godt bagland, men det irriterer mig, at jeg ikke kan finde mig et job, siger Jan Sehestedt.