23948sdkhjf

Skrotstrid om nye bilers levetid

Ophuggere ønsker en ny miljøordning, mens bilimportører fastholder den eksisterende.
Autobranchens bedemænd og jordemødre strides om skrotordningen. Det handler om mikrobilers levetid og lovforslaget om det årlige miljøbidrag og skrotpræmien, der hæver det årlige miljøbidrag fra 60 til 41 kroner og sænker godtgørelsen fra 1750 til 1500 kroner.

- Der opkræves for lidt til skrotordningen, fordi de nye små biler vil blive skrottet tidligere, mener direktør Børge Madsen, Dansk Autogenbrug (DAG).

- Det er rent gætteri. De såkaldte mikrobiler vil holde længe, svarer adm. direktør Bent Mikkelsen, De Danske Bilimportører (DBI).

- Jo billigere en bil er, desto tidligere bliver den totalskadet eller simpelt hen bare for dyr at vedligeholde og reparere, ræsonnerer Børge Madsen.

-En billig bil er ikke en dårlig bil. Kvaliteten er den samme som dens større lidt dyrere søstre, svarer Bent Mikkelsen.

Dækker årsafgift godtgørelsen?

- Hvis holdbarheden på en lille bil er otte år, så har ejeren kun indbetalt 808 kroner, og der udbetales 1500 kroner. Hvis ejerens ny bil også holder otte år, så er der udbetalt 3000 kroner på 16 år, og der er stadig kun kommet 1616 kroner ind, siger Børge Madsen.

Der er i hvert flad delvist taget hånd om større udgifter, hvis den gennemsnitlige levetid falder, for miljøbidraget sættes op og skrotpræmien sænkes, anfører Bent Mikkelsen:

- Jeg tror, at der er mange penge i ordningen mange år fremover.

- Ordningen har været en succes siden 2000, men den har overlevet sig selv. Der er sket mange ting i de 13 år, siger Børge Madsen.

Den succes er stadig en succes og ville blive vendt til fiasko, hvis man fulgte DAG’s dessiner, advarer DBI’s adm. direktør Bent Mikkelsen. Han er tillige sekretariatschef for "Miljøordning for Biler", som administrerer skrotordningens ind- og udbetalinger.

DAG ønsker pant

DAG ønsker ordningen ændret, så en ny bil pålægges et pant på mellem 1500 og 2000 kroner, der udbetales ved ophugningen – ligesom flaskepant.

Det vægrer DBI sig voldsomt imod. De to brancheorganisationer har modsat opfattelse af fordele og ulemper.

- Man ville spare en hulens masse penge i administrationsomkostninger, hvis man betalte et pant ved bilens førstegangsregistrering og det tilbagebehandles ved miljøbehandlingen, siger Børge Madsen.

- Forsikringsselskaberne skal opkræve 101 kroner per ansvarsforsikringstager og overføre pengene til miljøordningen, og så skal nogen styre alt det der. Det æder sig selv op, siger Børge Madsen.

DBI frygter pantkaos

Det får den juridiske rædsel frem hos Bent Mikkelsen, der er adm. direktør for DBI og chef for miljøordningen. Han forudser en masse tvister og administrativt bøvl ved at gøre, som DAG foreslår.

- Hvem tilhører pantet? Hvad hvis beløbet ændres? Får man overført det til den nye ejer? Når pantet følger med bilen, skal det refunderes ved ejerskifte, dvs. sælgeren skal aflevere beløbet til køberen.

- Det vil ikke føre til mindre administration, men nærmest til kaotiske tilstande i forbindelse med ejer- og brugsskifte af biler, siger Bent Mikkelsen.

- Jeg forstår ikke forslaget, for ophuggerne har stor glæde af den nuværende ordning. Langt størstedelen af attesterne kommer fra ophuggerne, som får penge fra miljøordningen.

Miljøstyrelsen vil vurdere økonomien og de nye satser efter det første år. Det kunne blive anledning til justering af satserne, men Bent Mikkelsen tvivler på, at der vil ske dramatiske ændringer.

Ændringen af beløbene tjener til at fjerne et underskud, der skønnes at være omkring 97 millioner kroner i begyndelsen af januar. Det skal ned omkring nul fire år senere.

Mindre stejl stigning

Miljøstyrelsen antyder, at den forventede 10 procent stigning i skrotninger ikke helt holder. I oktober var stigningen kun otte procent i forhold til året før.

Skrotpræmien skulle reduceres til 850 kroner her ved årsskiftet, hvis miljøbidraget ikke forhøjes med 41 kroner til 101 kroner per 1. april 2014. Vare- og firmabiler er med i ordningen.

Bent Mikkelsen har den herskende stemning med sig i folketingssalen i denne sag. Kun Enhedslisten er varm på en ordning med pant.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093