23948sdkhjf

TÜV er måske bare for striks

En rundspørge blandt folketingspolitikere viser en stor tillid til dansk bilsyn. Et enkelt tilfælde fanget i et tysk bilsyn ryster ikke Christiansborg, men Trafikstyrelsen opfordres til at opdatere vejledningen. En ordfører vil bede om en redegørelse for forskelle mellem danske og tyske bilsynsregler.
Motor-magasinets beretning (nr. 8 side 2) om en varebil, der blev kasseret ved et tysk bilsyn nogle uger efter et anmærkningsfrit syn i Danmark, vækker nok forundring og løftet øjenbryn hos folketingspolitikere, men de rokkes ikke i deres tillid til det danske system. Det bunder i den danske uheldsstatistik og en mistanke om, at TÜV håndhæver regler mindre smidigt.

Karsten Nonbo (V), trafikudvalgsmedlem og formand for Færdselssikkerhedskommissionen samt kriminalbetjent i det civile, har ikke hørt om, at hans kolleger i færdselspolitiet sender flere biler til syn i utide eller den danske vognpark er blevet i dårligere stand. Han vil dog gerne stramme kontrollen med de problematiske synssteder.

- Det vil da være oplagt at opdatere Trafikstyrelsens vejledning, hvis det kan hjælpe til et bedre resultat. Også Trafikstyrelsen må være interesseret i, at branchen gør et godt stykke arbejde og dermed også i at have en god vejledning, siger Karsten Nonbo.

- 10-15 procent "ikke tilfredsstillende" tilsyn er for mange fejl. Trafikstyrelsen bør have stærkere sanktionsmidler over for disse synshaller. Vi skal ramme de konkrete synshaller og ikke stramme op om dem, som kan finde ud af at gøre et godt arbejde, siger Karsten Nonbo.

Smidigt system

- Vi har fået opbygget et godt og smidigt system til gavn for bilisterne. Det er blevet meget mere fleksibelt end det gamle SBI, hvor der nok også var for meget "magthaveri" over godkendelserne. Jeg ser ingen grund til at ændre på systemet for nuværende.

- Om udstyret i hallerne er godt nok? Det afhænger af resultatet af synet. Udstyret er jo godt nok, hvis bilerne synes ordentligt og kun godkendes ud fra opfyldelse af kravene.

Spørgsmålet om udenlandske biler behandles ligeligt i forhold til hjemlandets biler inden for EU var måske værd at dyrke i fremtiden, fortsætter Karsten Nonbo.

- Er politiet i alle EU-lande gode nok til at kontrollere udenlandske biler – og hvad gør de, hvis bilen ikke er i orden? Mit svar vil være, at "bilen skal behandles ens" – det vil sige, at pladerne skal kunne klippes eller bilen skal kunne indkaldes til syn i hjemlandet ved, at antræffelseslandet informerer hjemlandet.

- Det vil hjælpe på respekten, hvis man kunne risikere at få klippet sine plader under ferien i udlandet, slutter Karsten Nonbo.

Tysk nidkærhed

- Det virker umiddelbart foruroligende, men der kan være en fornuftig forklaring – at man har en for lav tolerance i Tyskland. Man kan godt forestille sig fuldt funktionsdygtige biler – men, at man bare har nogle nidkære regler i Tyskland, siger trafikordfører Rasmus Prehn (S).

- Hvis det derimod er udtryk for, at man er sløset i Danmark og har de rigtige regler i Tyskland, så har vi et problem. Det skal vi have undersøgt.

- Der er ikke sket en stigning i uheld i Danmark, tværtimod. Derfor har jeg tillid til, at de danske regler er rigtige.

- Det kunne for eksempel spille ind i Tyskland, at forskellige brancheorganisationer har stor indflydelse på kravene med det for øje at sælge flere nye biler. Omvendt skal vi være vågne for, om der er sket et kvalitetsskred efter privatiseringen af bilsynsområdet

- Jeg lader selvfølgelig tvivlen komme sagen til gode. Jeg vil spørge ministeren (partifællen Henrik Dam Kristensen, red.), om det giver anledning til at gøre noget, og jeg vil bede om en redegørelse for reglerne i Danmark og Tyskland, slutter Rasmus Prehn.

Før bilsyn tilbage til staten

- Vi vil gerne hanke op i kontrollen med synshaller. Vi er fortsat imod privatiseringen af Statens Bilinspektion (SBI). Den betyder alt andet lige, at standarden falder på bilsyn, siger trafikordfører Henning Hyllested (EL).

- Nogle synsfirmaer fortæller, at de er udsat for pres fra flådeejerne for at få det gjort billigere eller lempeligere, og selvfølgelig falder nogle i, når det er en privat forretning. Det bedste ville være, at staten tog opgaven tilbage som "Statens Biltilsyn". Så må man sætte de fornødne kræfter ind, men hellere ventetider end lade biler køre rundt, som så at sige er sluppet gennem et syn for billigt, siger Henning Hyllested.

- Hvis man skal til at lave ekstra syn af synshallerne, så kan man lige så godt lade staten overtage dem. Der er også arbejdspladser i det. Man må ansætte det tilstrækkelige antal bilinspektører, og nu har man en hel hær at trække på – nemlig de ansatte i private synsfirmaer, slutter Henning Hyllested.

Tillid til danske synsfirmaer

- En svale gør ingen sommer. Man skal ikke lovgive på en enkelt sag, så intet hysteri her, siger trafikordfører Leif Mikkelsen (LA).

Han er tilfreds med bilsyn herhjemme. Der kunne være sket noget i de mellemliggende uger med den bemeldte varebil, og man ved egentlig ikke, hvorfor den blev kasseret.

Svært at vurdere

- Det fortæller, at varebilen ikke er i den stand, den burde have været, konstaterer transportordfører Mike Legarth (K) nok så logisk. Han vil ikke forholde sig til den konkrete sag, når han ikke kender detaljerne.

- Jeg har opfattelsen, at vores danske syn er effektivt og har høj standard. Her tyder noget på, at der måske er begået en fejl ved det seneste syn. Sådan er det ind imellem, men denne sag skal ikke give anledning til, at vi ændrer måden at foretage syn på. Jeg er helt tilfreds med standarderne.

- Det er ikke fornuftigt, at syn skal afholdes på samme måde i alle lande. Det er helt fint at lave overordnede retningslinjer i EU, men det enkelte land skal selv bestemme, hvordan syn skal gennemføres, slutter Mike Legarth.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079