Vismand: Fjern høje afgifter på biler
Bilens kilometertæller skal være afgiftstæller, foreslår vismandsinstitutionen i miljørapport.
Til gengæld kan mange i autobranchen glæde sig over, at en vismand er mere end enig i, at bilafgifterne er for høje. Eirik Amundsen foreslår ligefrem at nedsætte afgiftstrykket på bilisterne og i stedet skaffe pengene via indkomstskat og moms.
Afgifter bør ikke være høje bare for at skaffe staten indtægter, og de samlede afgifter er for høje i forhold til miljøpåvirkning, trængsel og ulykker, lyder ræsonnementet i vismandsrapporten om bilbeskatningen. Den hamrer en pæl gennem mantraet hos regeringsblokken om såkaldt provenuneutralitet, det vil sige de samlede afgifter skal være de samme efter som før omlægningen.
Kilometerafgift
Anbefaling nummer ét er en kørselsafgift på mellem 30 og 34 øre per km alt efter bilens vægt. Samtidig skal de nuværende registreringsafgifter afskaffes eller i hvert fald reduceres kraftigt.
I første omgang skal man starte med aflæsning af kilometertælleren. Senere kan man indføre egentlig roadpricing baseret på satellitnavigation og med graduerede takster efter tidspunkt og strækning.
Det næstbedste vil være højere ejerafgifter baseret på bilernes vægt, hvis politikerne afviser en km-tællerafgift.
Denne afgift skal ikke gradueres efter CO2-udledningen. I det hele taget skal CO2-graduering af den årlige ejerafgift og registreringsafgiften afskaffes.
Sænk brændstofafgift
Det fører til anbefalingen om en kraftig reduktion af brændstofafgifter, som skal være en betaling for CO2-forureningen. Benzinafgiften sættes ned fra 4,30 kroner til 90 øre per liter, mens dieselafgiften mindskes fra 3,20 kroner til 100 øre per liter.
Lidt af de tabte afgifter vil blive hentet hjem ved et omvendt grænsehandelsproblem, nemlig tyskere og svenskeres kørsel hertil for at tanke op.
Endelig foreslår miljøvismanden at sætte p-afgifterne op for at modvirke manglen på p-pladser, når de lavere afgifter fører til 20 procent mere kørsel og flere biler.
Ignorerer ressourcespild
Eirik Amundsen er mere en ven af autoforhandlere end værksteder. Han skriver nemlig, at afgifter på bilkøb betyder, at bilejerne vil bruge flere midler på at reparere gamle biler i stedet for at skifte dem ud i samme takt, som de ville gøre i fravær af en høj afgift på bilkøbet.
Miljøvismanden undlader at vurdere ressourcespildet ved at skrotte biler tidligere. Han nævner ikke en bils medfødte CO2-forbrug ved tilblivelsen på fabrikken, hvilket kan begrunde vedligeholdelse af ældre biler. Omkring 10 procent af en bils CO2-belastning opstår i produktionsfasen, påpeger Det økologiske Råd.
- Der er derfor tale om en misvisende forsimpling, hvis man tror, at en tidligere skrotning per definition medfører mindre CO2-udledning, siger miljømedarbejder Jeppe Juul, Det økologiske Råd,
- En voldsom minimering af omkostningerne ved at erhverve en bil vil betyde et betragteligt mersalg af biler, hvilket vil ødelægge muligheden for at nedbringe CO2-udledningen fra transportsektoren i Danmark, tilføjer han.
Lav gennemsnitsalder
Trods højere afgifter er den danske bilpark den yngste i Norden. Danske afgiftstyngede bilers gennemsnitsalder er 9,3 år, svenskerne afgiftsfrie biler er 9,8 år, mens Norge og Finland topper med 10,5 år.
Til gengæld foretrækker svenskerne stadig væk større modeller, mens danskerne kaster sig over mikrobiler. Det undrer ikke Henrik Pedersen, formand for CAD. Prisforskellen på en mikrobil og en større bil vil alt andet lige blive mindre, når man fjerner registreringsafgiften.
- Jeg har ikke set et tiltag ud over benzinforbruget, der vil gøre det dyrere at køre i en stor bil frem for en lille. Hvis tendensen vil være, at der købes lidt større biler, hvis de ikke belægges med afgift, vil det nok være så som så med miljøgevinsten, siger Henrik Pedersen.
CAD støtter stadig en omlægning af registreringsafgiften, så den nuværende værdibaserede afgift udskiftes med en teknisk baseret afgift efter norsk model.
Behov for en intelligent omlægning
I en kommentar fra Danmarks Automobilforhandler Forening rsoer D.A.F. vismandsrapporten fra Det Miljøøkonomiske Råd, der har bilafgifterne i fokus.
- Det Miljøøkonomiske Råd leverer interessante betragtninger om alternative måder at indrette bilafgifterne på end tilfældet er i dag. Og dét er der som D.A.F. længe har påpeget i dén grad behov for, siger Jens Brendstrup, adm. direktør for D.A.F.
- For eksempel er differentierede kørselsafgift en interessant idé, men det kan først blive en realitet om en del år. Lige nu har Danmarks bilforhandlere og købere behov for en intelligent omlægning af bilafgifterne, der flytter afgiften fra bilens værdi over til en afgift, der er baseret på den enkelte bils tekniske specifikationer, mener Jens Brendstrup.
Bilbranchen: Bilafgifter skal lægges om
I en anden kommentar oplyser DI, at man er enig i, at transport og mobilitet er meget højt beskattet i dag. DI er også enig i, at der er behov for at omlægge registreringsafgiften, og at denne på et tidspunkt, når teknologien er veludviklet kan erstattes af kørselsafgifter.
- Men vi mener også, at overgangsproblemerne ved en omlægning til kørselsafgifter er så store, at de ikke kan ignoreres. Derfor er forudsætningen for, at Danmark kan indføre kørselsafgifter, at den danske bilbeskatning inden da er gjort klar til det, siger branchedirektør Thomas Møller Sørensen, Bilbranchen i DI.
- Inden vi beslutter os for kørselsafgifter i Danmark bør vi tage et opgør med den nuværende registreringsafgift. Først og fremmest skal vi væk fra, at afgiften afhænger af, hvad bilen har kostet at lave. I stedet skal vi lade afgiften afhænge af bilernes miljø- og sikkerhedsmæssige kvaliteter, siger Thomas Møller Sørensen.