Totalskadet bil foran Borgen
Politiker overrasket over hvor lille skade, der skal til, før bil kasseres grundet reparationsgrænsen.
Uden for holdt en Suzuki Swift GLS fra 2005, som ved en kollison havde fået et tryk i den højre side, men trods den mindre bule langs siden skal den erklæres totalskadet, da reparationsprisen er på den anden side af 65 procent af handelsværdien. Og det var en forundret politiker, der mødte den røde Suzuki, som nu er historie.
Det var formand for autoudvalget, automekanikermester Henrik Pedersen, der havde fået ideen til at køre den skadede bil fra sit autoværksted på Amager ind til mødet med Mads Rørvig.
Med til mødet på Christiansborg var også erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet, Lars Magnus Christensen, og han fortæller, at den vragede Suzuki gjorde synligt indtryk på politikeren.
- Forundring og overraskelse er en god beskrivelse af reaktionen. Og det er en normal reaktion i forhold til mange af de biler, der erklæres totalskadet på et tyndt grundlag, som 65 procent-grænsen kan være. Der skal ikke mange skader til, før en bil bliver kasseret grundet reparationsgrænsen. Og ved at vise eksempler i virkeligheden til politikerne, kan de i hvert fald se det, siger Lars Magnus Christensen.
Håndværksrådets autoudvalg besøgte Mads Rørvig i forbindelse med en større politikerturné, hvor udvalget fremlægger de praktiske problemer med reparationsgrænsen, og hvorfor den skal ændres.
Reparationsgrænsen eller skrotgrænsen medfører, at biler med mindre skader bliver erklæret totalskadet tidligere end før. Siden 2011, hvor grænsen blev sat ned til 65 procent, har den kostet over 1000 jobs og lige så mange praktikpladser inden for autobranchen.
Samtidig er indtægterne for staten grundet ordningen væsentlig mindre end forventet.
Det er nogle af de argumenter, som udvalget fremlægger for de relevante politikere, og Lars Magnus Christensen er fortrøstningsfuld efter mødet med flere ordførere på området.
- De lytter helt klart til vores argumenter, som gør indtryk. Især da reparationsgrænsen ikke bare er et spild af materielle ressourcer, når gode biler kasseres, men det er også et spild af menneskelige ressourcer med 1000 arbejdsløse og lige så mange mistede lærlingepladser, siger Lars Magnus Christensen.