23948sdkhjf

Tysk ekspert demonstrerede Haze-måling

Günter Schwahn målte rudeslitage med sin egenudviklede StrayLizer på en række biler for at påvise overfor Teknologisk Institut, at Haze er farligt for trafiksikkerheden.
Ethvert synssted i Tyskland, Danmark, Sverige – ja overalt – burde måle på rudeslitage efter fastlagte kriterier og normer for at højne trafiksikkerheden. Det mener såvel flere danske autobranche-aktører som den tyske fysiker og indehaver af Schwahn Systems i Köln, Günter Schwahn, der forleden var i Danmark for at påvise rudeslitages betydning for sikkerheden på vejene.

Günter Schwahn driver et højt specialiseret firma, der udvikler test- og måleudstyr til industrien, herunder med speciale i store frekvens-konvertere til blandt andet vindmølleindustrien. Han udviklede tilbage i 1983 det første apparat til måling af lysgennemtrængning af glas, StrayLizer, der gennem årene er blevet brugt af såvel autoglas- som bilindustrien.

Prismer og elektronik blev i 1997 kogt ned til et håndholdt apparat med mange patentanmeldelser, som eksperten nu lobbyer ivrigt for bliver en fast del af synsreglerne såvel i hans hjemland som i udlandet.

Forskning siden 1958

I Tyskland er der udført forskning på rudeslitage og distraherende modlys, på grund af stenslag og millimetersmå glaskratere, siden 1958. I 1982 grundlagde Schwahns inspirator, Dr. Heinz Kunert, forskningsrådet Autosicht-Sicherheit. Det var Kunert, der blandt andet opfandt el-bagruden. Siden da har tyske myndigheder og eksperter arbejdet på at udvikle normer og grænser for rudeslitage og lysbrydning gennem autoglas, og i dag bruges Schwahn Systems apparater som reference i forhold til DIN 52 298-1 normen.

Ingen ulykkesstatistik

Men ligesom i Danmark har heller ikke de tyske myndigheder endnu fundet behov for, at der skal fastsættes regler for krav til bilsyn omkring rudeslid. Og ligesom i Danmark findes, i vores ellers traditionelt grundige naboland, ikke specifik statistik i Tyskland for, hvorvidt rudeslitage er skyld i bilulykker. Flere studier viser dog, at en fjerdel af de tyske ulykker sker om natten og i mørke, samt at rudeslid og blænding kan spille en væsentlig rolle.

Testrude for slidt

Günter Schwahn var inviteret til Danmark af autorudefirmaet Danglas i Viborg. Hertil var også inviteret Teknologisk Institut og Motor-magasinet til en demonstration af Straylizer og måling på tre biler, der havde kørt henholdsvis 5000, 70.000 og 200.000 kilometer. Målingerne på forruderne viste henholdsvis 0,3, 0,7 og 1,21 i det såkaldte SLI-tal for rudeslitage, hvor den tyske norm-grænse er 1,2. Ruden i den ældste bil skulle således skiftes, hvis der var indført synsregler på området – faktisk var målingen flere steder 2,3 på de dårligste steder på ruden - og det svarer faktisk til at køre rundt med grøn stær i middelsvær grad.

Erfaringerne fra denne testdag vil Danglas bruge fremadrettet i sin vedholdende dialog med Trafikstyrelsen omkring regler på området. Også Autobranchens Handels- og Industriforening, AUTIG, arbejder for tiden at få ændret den danske synsbekendtgørelse, så blandt andet rudeslid og krav til støddæmpertest medtages – og at de private synshaller får testapparater, der kan øge effektiviteten af de periodiske syn.

TI anerkender problem

Fra Danglas mener salgschef Søren Adsbøll og direktør Viggo Hansen, at reglerne i Danmark er alt for slappe omkring syn af autoruder.

- Vi vil have Trafikstyrelsen til at anerkende, at også rudeslitage udgør et faremoment i trafikken, og at autoruder derfor bør omfattes af synsreglerne. Nu har vi ved selvsyn set, at målinger kan foretages præcist uden mulighed for skøn og vil bruge dette i vores dialog med styrelsen, siger Søren Adsbøll.

Fra Teknologisk Institut siger fremmødte konsulent Jørgen Andersen, at TI aldrig har bevæget sig i rudeslitage-problematikken før.

- Haze ser ud til at være et problem, der skal tages alvorligt, men konsekvenserne må kunne dokumenteres bedre, siger Jørgen Andersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078