23948sdkhjf

Vise tanker og øjenåbnere

HVAD JEG HØRER, glemmer jeg – hvad jeg ser, husker jeg, og hvad jeg gør, forstår jeg. Sådan lyder et kinesisk ordsprog, og sådan var filosofien, da Håndværkrådets Autoudvalg havde inviteret politikere ud for ved selvsyn at konstatere, hvor lille en skade der skal til at sende en fin, nyere, rød Suzuki Swift i skrotpressen. Så må vi håbe, at denne øjenåbner får gennemslagskraft på Christiansborg, hvor politikerne desværre har valgt ikke at følge autobranchens gode indstillinger om at kunne skabe jobs og bedre økonomi ved at lade en forhøjelse af skrotningsgrænsen indgå i den netop fremsatte vækstplan.

EN AF LANDETS vise mænd, der har til opgave at stille gode politiske forslag ud fra analyser og fremtidsscenarier, kom i den forgangne uge med et forslag i sin miljøøkonomiske rapport omkring ændrede bilafgifter, der lægger sig kraftigt op ad forudsætningerne for reparationsgrænsen. Vismanden når frem til, at vi bør fjerne købsafgiften på biler, minimere brændstofafgiften markant for at tiltrække tankende tyskere og svenskere, samt opkræve 34 øre per kørt kilometer. Alt sammen for at mindske CO2-udledningen. For en gangs skyld tør en person udtale, at en omlægning af afgifterne ikke nødvendigvis skal være udgiftsneutrale, og dermed lande på et rundt nul. Det må gerne koste at få omlagt – læs sænke – bilpriserne.

ET PROBLEM I forslaget er dog blot, at CO2-udledning ved øget bilfabrikation ikke er medtaget, samt at 20 procent flere biler på vejene, som konsekvens, vil skabe trængsel og øget CO2-udledning, kunne man anføre, hvis man var næsvismand. Må vi minde om, at autobranchens parter, samt FDM, gentagne gange har fremført indsigtsfulde omlægningsforslag, der står folketinget frit for at bruge. Men så er regeringen samtidig pisket til en afhjælpning af skrotgrænse-problematikken, hvis biler generelt bliver mærkbart billigere. Alt andet ville være uanstændigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078